Memorial Ankara Hastanesi Endokrinoloji Bölümünden Doç. Dr. Sibel Ertek, tiroit hormonlarına bağlı rahatsızlıkların belirtilerinin, stres veya depresyon gibi başka rahatsızlıklarla karıştırılarak göz ardı edildiğini ifade ederek, Türkiye gibi tiroit hastalıklarının yaygın olduğu bölgelerde, tiroit muayene ve taramaların yapılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.
Ertek, 24-3 1 Mayıs Dünya Tiroit Farkındalık Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kalp sağlığı, beyin fonksiyonları, vücut ağırlığı ve kas sistemi dahil hemen hemen her organın işlevini etkileyen tiroit hormonlarının düzenli çalışmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Tiroit bezinin görünümü normal olsa da çalışmasının normal düzeyde olmadığı zaman vücuttaki diğer organları etkileyerek başka hastalıklara neden olabildiğini kaydeden Ertek, tiroidin çok çalışması olarak bilinen "hipertiroidi" ve az çalışması olarak tanımlanan "hipotiroidi" rahatsızlıklarının, endokrinoloji muayenesi ve basit kan tetkikleriyle anlaşılmasının son derece kolay olduğunu anlattı.
Tiroit bezinin büyümesinin ise guatr hastalığına yol açtığını belirten Ertek, tiroit kanserlerinin, erken dönemde yakalandıklarında kemoterapi ve radyoterapiye gerek kalmadan tedavi edilebildiğini ifade etti.
Tiroit hormonlarına bağlı rahatsızlıkların belirtilerinin, stres veya depresyon gibi başka rahatsızlıkların belirtileriyle karıştırılarak göz ardı edildiğine işaret eden Doç. Dr. Ertek, Türkiye gibi tiroit hastalıklarının yaygın olduğu bölgelerde, tiroit muayene ve taramaların yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Doğru tanı ve uygun tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın önlenebildiğini kaydeden Ertek, şu bilgileri verdi:
"Tiroit hormonlarına bağlı rahatsızlıkların belirtileri, stres veya depresyon gibi başka rahatsızlıkların belirtileriyle karıştırılarak göz ardı edilebilmektedir. Tiroit hastalıklarında sıklıkla görülen belirtiler, boyunda şişlik veya ele gelen yumru, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, ciltte kuruluk, kabalaşma, turuncuya yaklaşan renk değişiklikleri ve artan saç dökülmesidir. Bunların yanı sıra tiroidin az çalıştığı hipotiroidi durumunda çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük, tiroidin çok çalıştığı hipertiroidi rahatsızlığında ise aşırı terleme ve sıcağa tahammülsüzlük belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların en yaygın belirtilerinden bir diğeri ise göz çıkıklığıdır. Bu belirtilerin bir veya birden fazlasının kendisinde olduğunu düşünen kişiler, muayene ve tetkikler için endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurmalıdır." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Dünya Tiroid Farkındalık Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?