- Hilal İstanbullu'nun Engelsiz Yaşam Merkezi'ne gelmesi
Hilal İstanbullu ile röportaj
İstanbullu'nun yürümesi ve piyano çalması
Yakutiye Kaymakamlığı Engelsiz Yaşam Merkezi sorumlusu Meral Dışbudaki ile röportaj
İstanbullu'nuın merkezdeki bahçede arkadaşlarıyla oynaması ve yürüyüş yapması
Merkezdeki öğrenciler ile şarkı söylenmesi
Engel Tanımayanlar - Azmi ve anne şefkatiyle yıllar sonra yürüdü
Erzurum'da bebekken geçirdiği hastalık sonucu belden aşağısı felç kalan 21 yaşındaki Hilal İstanbullu, fizik tedavinin yanı sıra azmi ve annesinin yıllar süren mücadelesiyle kimseye ihtiyacı kalmadan desteksiz yürümeyi başardı
İstanbullu:
"Doktorlar 'Ameliyat olsa da iyileşmez' diyordu. Buna rağmen önce annem ile ağabeyimin desteği ve rehabilitasyon merkezinde gördüğüm eğitimlerle ayakta durdum"
Anne Söğütlü:
"Kızım şu anda bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Azmi sayesinde bugünlere geldi. En büyük isteğim önce iş sahibi olması, sonra onu gelinliğiyle görmek"
ERZURUM - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da bebekken geçirdiği hastalık sonucu yürüme yetisini kaybeden 21 yaşındaki Hilal İstanbullu, fizik tedavinin yanı sıra azmi ve annesinin desteğiyle yıllar sonra desteksiz yürümenin mutluluğunu yaşıyor.
Erzurum'da yaşayan ve eşinden boşanan 4 çocuk annesi Nurten Söğütlü'nün kızı Hilal İstanbullu, 2 yaşındayken ateşli hastalık geçirdi. Söğütlü, bir yıl sonra yürüyemediğini fark edince hastaneye götürdüğü kızının, hastalık sonucu oluşan omurilik zedelenmesi nedeniyle belden aşağısının felç kaldığını öğrendi.
Kızının tedavisi için bir süre yurt dışından ilaç getirtmek zorunda kalan Söğütlü, daha sonra İstanbullu'yu Erzurum'daki bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine gönderdi.
İhtiyaçlarını 13 yaşına kadar anne kucağında ve ailesinin yardımıyla karşılayan İstanbullu, merkezde gördüğü fizik tedavi ve rehabilitasyonun yanı sıra Yakutiye Kaymakamlığı Engelsiz Yaşam Merkezinin desteğiyle hayata tutundu. İstanbullu, azmi sayesinde kimseye ihtiyacı olmadan yürümeyi başardı.
Desteksiz 1 yıldır yürüyen Hilal İstanbullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul ve ortaokula anne kucağında, liseye ise okul servisiyle gittiğini söyledi.
Önceden mahalle ve okuldaki arkadaşlarının, yürüyemediği için kendisini sürekli dışladığını belirten İstanbullu, lise ve ortaokul zamanında beden eğitimi derslerini tam alamadığını ifade etti. İstanbullu, "Beden eğitimi derslerinde bir köşede oturur, arkadaşlarıma bakarak onlara özenirdim. Tek hayalim seksek oynamak ve koşmaktı. Arkadaşlarım oynar, ben de onlara bakardım." diye konuştu.
İstanbullu, 20 yaşına kadar herhangi bir ameliyat geçirmediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Doktorlar 'Ameliyat olsa da iyileşmez' diyordu. Buna rağmen önce annem ile ağabeyimin desteği ve rehabilitasyon merkezinde gördüğüm eğitimlerle ayakta durdum. Kendi başıma yürümem imkansızdı, belirli bir yaştan sonra destek alarak zor yürürdüm. 10 yıllık rehabilitasyon sürecinde hayatımda çok şey değişti. En azından şimdi kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilecek düzeye geldim, istediğim her yere öz güven ve irademle gidiyorum."
Yıllarca karda yürüyememenin üzüntüsünü de yaşadığını dile getiren İstanbullu, "Annemin desteği, azmim ve rehabilitasyonun bana verdiği güçle artık kimseden destek almadan yürüyebiliyorum. Bu yıl karda oynadım ve yürüdüm. Engelsiz Yaşam Merkezi sayesinde sosyal çevrem var. Annemin desteğiyle değil, kendi çabalarımla gidip arkadaşlarımla zaman geçirebiliyorum ve çok mutluyum." dedi.
"Ölene dek Hilal'in yanındayım"
Anne Nurten Söğütlü de yıllarca kızını kucağında taşıyarak bütün ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti.
Kızına gözü gibi baktığını anlatan Söğütlü, "Kızımı yürüyememesi yüzünden dışladıklarında içim çok acıyordu. Ölene dek Hilal'in yanındayım. Şu anda bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Azmi sayesinde bugünlere geldi. En büyük isteğim önce iş sahibi olması, sonra onu gelinliğiyle görmek." diye konuştu.
Merkezin Sorumlusu Meral Dışbudak, İstanbullu'nun azmi sayesinde engelini aşarak hayata adım atmanın mutluluğunu yaşadığını kaydederek, "Hilal kendini çok geliştirdi. 'Hilal düşer mi' diye endişe ve merak eden annesi, şimdi 'Kızım özgürlüğüne kavuştu' diyor." ifadelerini kullandı.
Dışbudak, "Engelliler 'Ben engelliyim' diyerek evde oturmasın, bir şeylerin ayaklarına gelmesini beklemesin, 'Yapamam, edemem, beceremem' diyerek umutsuzluğa kapılmasın. Bütün korkularının üstüne gitsinler." dedi.
Son Dakika › Güncel › Engel Tanımayanlar - Azmi ve Anne Şefkatiyle Yıllar Sonra Yürüdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?