GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
28 Şubat sürecini yaşayan Firdevs Kılınç'ın açıklamaları "Odaya kapatılıp tecrit edildik"
İlk görev yeri Sivas'ın Gemerek ilçesinde 28 Şubat sürecini yaşayan, daha sonra tayin olduğu Hatay'da da baskı ve yıldırmalarla karşılaşan Firdevs öğretmen, o dönem yaşadıklarını hafızasından silemiyor
Kılınç: "O dönemde imam hatip lisesinden öğrencilerimle kermes düzenledik ancak kermese ben ve öğrencilerim kapalı olduğumuz için katılamadık. Öğrencilerimi bir odaya beni de başka bir odaya kapattılar, asla görünmemiz istenmedi. Tecrit edildik"
İSMİHAN ÖZGÜVEN - İlk görev yeri Sivas'ın Gemerek ilçesinde 28 Şubat sürecini yaşayan, tayin olduğu Hatay'da da baskı ve yıldırmalarla karşılaşan öğretmen Firdevs Kılınç, o dönem yaşadıklarını unutamıyor.
Narlıca Kız Anadolu Lisesi Müdürü Firdevs Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında Sivas'ın Gemerek ilçesine atandığını ve 28 Şubat sürecinde 3-4 yıllık öğretmen olduğunu söyledi.
Hem okulda hem de ilçede takdir edilen bir öğretmenken, 28 Şubat sürecinde, başta okul müdürü olmak üzere milli eğitim müdürü ve pek çok kişi tarafından başını açma konusunda sürekli baskı gördüğünü ifade eden Kılınç, bu baskılara rağmen başörtüsünü çıkarmadığını kaydetti.
Kılınç, o günlerde yaşadığı bazı olayları şöyle anlattı:
"1997 yılında okulumdan tayin isteyecektim ancak okul müdürüm, buraların çok güzel yerler olduğunu, bana ihtiyaçları olduğu gerekçeleriyle beni tayinden vazgeçirdi. 28 Şubat süreciden sonra hepsi bir arada olup benim gitmem gerektiğiyle ilgili el birliği yaptılar. 28 Şubat'tan sonra müdür, bir gün odasına beni çağırdı ve dedi ki 'Firdevs hanım, milli eğitim müdürü bana kızıyor, sadece ve sadece senin okulunda pislik kaldı, temizle bu pisliği' dediğini belirtti. Ben pislik değilim, inancımdan dolayı bunu örtüyorum gibi polemik yaşadık. O dönemde ortanca kızıma hamile kaldım ve bu süreç nedeniyle hamileliğim biraz sıkıntılı ve stresli geçti. Zor geçen o dönemi raporla geçirdik. Rapor almak da başörtülü olarak çok zordu."
Hamileliğinin ilk 4 ayının "okulumu, öğrencilerimi bırakacağım. Onlardan nasıl ayrılacağım" korkusuyla geçtiğini vurgulayan Kılınç, bu korkular içerisinde zor bir hamilelikle tayin dönemi geldiğini ve tayinin Hatay Altınözü ilçesi İmam Hatip Lisesine çıktığını kaydetti.
"Odaya kilitlendik"
Tayinin çıkmasının ardından doğum iznine ve ardından da bir yıllık ücretsiz izne ayrıldığını ifade eden Kılınç, şöyle devam etti:
"Doğumdan sonra başladığım Altınözü'nde ders saatim çok azdı. O dönemde imam hatip lisesinden öğrencilerimle kermes düzenledik ancak kermese ben ve öğrencilerim kapalı olduğumuz için katılamadık. Öğrencilerimi bir odaya beni de başka bir odaya kapattılar, asla görünmemiz istenmedi. Tecrit edildik. İmam hatiplerin önünün kesildiği dönemdi. Müdürümüz açılışta, kapalı olarak hem benim hem öğrencilerimizin açılışa katılamayacağımızı söyledi. Kaymakam ve milli eğitim müdürünün geleceğini orada olamayacağımızı iletti. Çözüm olarak da başka liseden açık öğretmen ve öğrenci getirdiler."
Kılınç, "Ortanca kızım epilepsi hastası ve hafif şekilde zihinsel engelli. 1,5 yaşından bu yana tedavi görüyor ve şimdi 18 yaşında. Ona hamileyken çok ağır baskı altındaydım. Sanki öğretmenliği bırakırsam her şey bitecek gibi geliyordu muhtemelen o dönemin kızıma etkisi oldu. Sağlık sorunu bizi çok yıprattı" dedi.
Firdevs Kılınç, bir daha o günlerin yaşanmaması temennisinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › 'Engelli Kızım 28 Şubat'ın Bize Hediyesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?