Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması

Erdoğan Akil İnsanlar Buluşması

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Taşgetiren: "(Süreç boyunca yapılan görüşmelerde) Belki en genel fotoğraf, barış sürecinin sonuna kadar desteklendiği fotoğraftır" "Süreç aktıkça toplum da inanıyorum ki olan bitene daha açıkça vakıf olacak ve sorular ortadan kalkacak" Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Korkut: "(Görüşülen kişilerde) Yeni anayasa çok ön planda. Yeni anayasa bağlamında aslında kesimler, farklı gruplar ve bireyler daha fazla özgürlük ve demokrasi talep ediyorlar" "İnsanlar, belirsizliğin giderilmesini, daha çok bilgilendirilmeyi, sürecin temel unsurlarını öğrenmek istiyor"

26.06.2013 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, çalışmaları boyunca gördükleri en genel fotoğrafın, sürecin sonuna kadar desteklendiği fotoğraf olduğunu söyledi.

Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacakları toplantıya katılmak için Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne gelmeye başladı.

Taşgetiren, Başbakanlık Ofisi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Nasıl bir tespitle geldiniz buraya? Başbakan Erdoğan ile neler paylaşacaksınız?" sorusuna karşılık Taşgetiren, her heyetin halkla buluştuğu kendine özgü ortamı olduğunu, Erdoğan ile o ortamdan alınan görüntü ve fotoğraların paylaşılacağını söyledi.

Güneydoğu Bölgesi'nden alınan fotoğraf ile İç Anadolu Bölgesi'nden alınan fotoğrafların farklı olabileceğini belirten Taşgetiren, "Belki en genel fotoğraf, barış sürecinin sonuna kadar desteklendiği fotoğraftır" dedi.

Taşgetiren, herkesin kanın durmasını, çatışma sürecinin sona ermesini ve ülkenin kardeşlik ortamına girmesini istediğini ifade ederek, toplumun her kesiminin kendini mutlu hissedeceği, mağdurların mağduriyetini gidereceği bir sistem restorasyonu olan yeni anayasa talebinin herkes tarafından talep edildiğini kaydetti.

Ahmet Taşgetiren, toplantılarda hemen her düşünceden, yelpazenin her renginden insanların yer aldığını ve onları raporlarına yansıttıklarını bildirdi.

Görüştükleri kişilerin tedirginlerine ilişkin soru üzerine ise Taşgetiren, "Hassasiyetler aslında bilinmez alanlarla ilgili. Süreç geri döner mi? Hangi hususlarda anlaşma sağlandı? Verildi mi alındı mı? Bunlar da şu andaki bilinmezliklerden kaynaklanan şeyler. Onlar da sanıyorumki işin mahiyeti gereği... Ama süreç aktıkça toplum da inanıyorum ki olan bitene daha açıkça vakıf olacak ve sorular ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

Taşgetiren, Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Murat Belge'nin istifa ettiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine, biraz önce kendisiyle görüştüğünü, bu işlerde "istifa" tanımının çok da doğru olmadığını, kendilerini tayin edilmediğini gönüllü görev aldıklarını, süreç bittiği anda Belge'den gelen böyle bir tutumu çok anlamlı bulamadığını ve "küstüm" deme lüksünün olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Farklı gruplar ve bireyler daha fazla özgürlük ve demokrasi talep ediyor"

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Levent Korkut, "Marmara Bölgesi'nden en çok ne talep edildi. Somut bir talep paylaşır mısınız?" sorusuna "Yeni anayasa çok ön planda. Yeni anayasa bağlamında aslında kesimler, farklı gruplar ve bireyler daha fazla özgürlük ve demokrasi talep ediyorlar. Bunu çözüm süreciyle de bağdaştırıyorlar. Türkiye'de bir çözüm olacaksa bir daha huzur bozulmayyacak şekilde demokratik bir toplum arzu ediyorlar" yanıtını verdi.

"Peki en büyük tedirginlik noktası neydi?" sorusuna karşılık Korkut, en büyük tedirginliğin "Çözüm sürecinin sekteye uğraması" olduğunu dile getirdi.

Toplumda, geçmişte yaşanan bazı hatalardan dolayı sürecin selametiyle ilgili endişelerin yaşandığını aktaran Korkut, tüm kesimlerde bu kaygının hakim oılduğunu, bütün toplumun sürecin geri dönmemesini arzu ettiğini bildirdi.

Korkut, şöyle devam etti:

"İkinci bir şey oluşmuş, bir belirsizlik var. Bu tür süreçlerde zikzaklar, belirsizlikler olur, çok normaldir. İnsanlar, bu belirsizliğin giderilmesini, daha çok bilgilendirilmeyi, sürecin temel unsurlarını öğrenmek istiyor. İçeriğinde silahların susması dışında hangi politikalar ve araçlar sunulacak. Bunu hem Türk hem de toplumun diğer kesimi bilmek istiyor. Sürecin içeriğinin politikaları nelerdir? Bunlar üzerinde duruluyor. Bunlar üzerinde soru işaretleri, kaygılar, endişeler var. Bunların netleşmesini, siyasi iradenin bu konuda mesaj vermesini, politikaların açıklanmasını istiyorlar."

"Gemiyi en son kaptan terkeder"

Korkut, Murat Belge'nin istifa ettiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine, herkesin tutumunun kendisine ait olduğunu ancak Akil İnsanlar'ın kendi siyasetlerinden ve anlayışlarından bağımsız bir iş yaptıklarını söyledi.

Yaptıkları işin bir nevi "gemi kaptanlığı" olduğunu aktaran Korkut, gemiyi en son kaptanın terkettiğini, bu misyonun insanları olarak sonuna kadar durmaları ve sabırlı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement