Libya Başbakanı Zeydan: İşbirliğimizi İlerletmek İstiyoruz - Son Dakika
Güncel

Libya Başbakanı Zeydan: İşbirliğimizi İlerletmek İstiyoruz

Libya Başbakanı Zeydan: İşbirliğimizi İlerletmek İstiyoruz

Libya Başbakanı Ali Zeydan, "İlişkilerimiz çok önemli, çok güçlü. Bizler bu ilişkilerimizin daha da güçlenmesini arzulamaktayız." dedi.

03.01.2014 23:01  Güncelleme: 23:25

Libya Başbakanı Ali Zeydan, "İlişkilerimiz çok önemli, çok güçlü. Bizler bu ilişkilerimizin daha da güçlenmesini arzulamaktayız. Her zaman bu bağlamda bir irade beyan etmekteyiz. Gerek ekonomi, gerek ticari, gerek sanayi, gerek güvenlik ve askeri alanda olsun tam bir bütünlük içerisinde işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz" dedi.

Zeydan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ziyaretinin, Türkiye ile Libya arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlenmesi ve ivme kazanması amacını taşıdığını söyledi.

İlişkilerin farklı alanlarda güçlenmesi için çaba harcadıklarını vurgulayan Zeydan, şöyle devam etti:

"Gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek güvenlik, gerek askeri alanda olmasını arzulamaktayız. Bu bağlamda ziyaretimizde birçok konuyu ele aldık. Bunun içerisinde tabii ki iki ülkenin ticari anlamda daha da somut, daha da büyük işleri hayata geçirmesi için görüştük. Şu an iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolar. Bu yetersiz. Türkiye, Libyalılar için bir turizm destinasyonu ve yine çok güzel vakit geçirilecek bir yer. Sağlık anlamında da gerçekten çok kabul gören, tedavi için gelinen bir ülke. Bu da çok önemli bir husus Libyalılar için. Bildiğiniz gibi Türkiye ile Libya arasında vize uygulaması yok. Bu, karşılıklı ziyaretleri daha da artırmaktadır."

Zeydan, diğer bir meselenin de petrol konusu olduğunu ifade ederek, "Biz petrol konusunda da işbirliğinin daha da fazla olmasını arzulamaktayız. Bu, gerek Türkiye'nin Libya'dan istediği miktarı artırmasıyla olabilir veya farklı alanlarda Türk şirketlerinin gelerek mesela Libya topraklarında petrol aramaları yapması suretiyle olabilir" diye konuştu.

"Türk şirketlerini layık oldukları yerlerde görmek istiyoruz"

Yine Başbakan Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi 31 Türk şirketinin Libya'ya geri döndüğünü ve şu an işlerinin başında olduğunu kaydeden Zeydan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz gerçekten de diğer şirketlerin de gelmesini arzulamaktayız. Türk şirketlerini layık oldukları yerlerde görmek istiyoruz. Daha önceden birikmiş birtakım sorunların çözülmesi için biz bir adım attık. Bunu Sayın Başbakan'a ifade ettik. Bir çalışma komisyonu oluşturduk. Yine bu bağlamda banka işleriyle ilgili olarak ve bankacılık alanında mevcut birtakım sıkıntıların da ortadan kaldırılması için görüşmelerde bulunduk. İki ülke merkez bankası arasında bir işbirliğine gidilmesi konusunda hemfikir olduk. 20 bin askeri üniformayla 20 bin kadar silahı tabii ki Libya güvenlik güçleri olarak temin etmeyi arzulamaktayız. Biz bu bağlamda Sayın Başbakan'a helikopter ihtiyacımızı söyledik. Bu bağlamda da yine deniz savunmasıyla ilgili olarak hücumbotları olsun, diğer alanlarda sahil güvenliğiyle ilgili olarak birtakım ihtiyaçlarımız olduğunu söyledik. Bununla ilgili anlaşmaları yapmış olduk. Geçtiğimiz dönem içerisinde binden fazla Libyalı gelip burada eğitim gördü. Bu eğitim işbirliğinin de devam etmesini sağladık. Türkiye'nin gerçekten de bizim güvenlik güçlerimizin eğitimi için çok uygun bir yer olduğunu ifade ettik."

Zeydan, her iki ülkenin Akdeniz bölgesine ve dünyaya yönelik ortak siyasi talepleri olduğunu vurgulayarak, "Sayın Başbakan, bu bağlamda bizimle ve Mısır'la ilgili birtakım meselelere ilişkin görüşlerini ifade ettiler. Buradaki güvenlik ve diğer sorunlardan bahsettiler. İslam dünyasının maalesef şiddetten kaynaklanan bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığı konusunu ele aldık ve her iki ülkenin bu bağlamda kalıcı ve sürekli çözümler bulabileceğine olan imanımızı ve inancımızı ifade ettik. Bunu sadece güvenlik boyutuyla değil, tabii ki çok farklı boyutlarda işbirliği yapılabileceğinden bahsettik" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'a, Mısır'la komşu ülke olduklarını ve geçmişten gelen bir ilişkileri olduğunu söylediklerini aktaran Zeydan, "Dolayısıyla bizim ilişkilerimiz, rejimlerin gelip gitmesiyle değişen bir yapıya sahip değildir dedik. Sonuçta Mısır halkının seçimine ve iradesine her zaman saygı duyduğumuzu ve hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmediğimizi ifade ettik. Bütün Mısır halkına ve tüm İslam ülkelerinin halklarına her türlü hayrı ve iyiliği temenni ettiğimizi ifade ettik" dedi.

"Erdoğan'ı ülkemizde görmek istiyoruz"

Zeydan, uygun şartlar olduğunda Başbakan Erdoğan'ı ülkelerinde görmek istediklerini aktardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Sayın Dışişleri Bakanımıza da bu konuda talimat verdim. Şartlar uygun olmasa bile bizim için bu ziyaret çok önemli. Sayın Başbakan'ın gelmesi bizim için çok önemli. Türk Ekonomi Bakanı, yakında Libya'yı ziyaret edeceğinden bahsetti. Şüphesiz biliyoruz ki bizim de aynı şekilde bu zor süreçte bile ziyaretlerimiz kesintiye uğramadı. Bizim çoğu bakanımız Türkiye'ye ziyarette bulundu. Çünkü sonuçta ortak bir irade söz konusu. Şu an heyetimizde Libya Merkez Bankası Başkanı da yer alıyor. Türkiye'deki Merkez Bankası'yla birlikte bankacılık alanında çok iyi adımlar atılacağına inanıyorum. Bankacılık sektöründe iki ülke arasındaki işlerde zorlukların giderilmesi ve işlemlerin kolaylaştırılması her iki ülkenin ortak arzusudur."

Bağımsızlıklarından bugüne kadar ülkesi ile Türkiye arasında devam eden bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Zeydan, 1968'de dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın Libya'ya ziyarette bulunduğunu ve ülkelerindeki bir alana Sunay'ın isminin verildiğini söyledi.

Zeydan, "İlişkilerimiz çok önemli, çok güçlü. Bizler bu ilişkilerimizin daha da güçlenmesini arzulamaktayız. Her zaman bu bağlamda bir irade beyan etmekteyiz. Gerek ekonomi, gerek ticari, gerek sanayi, gerek güvenlik ve askeri alanda olsun tam bir bütünlük içerisinde işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz. Bu bağlamda Sayın Erdoğan'a, heyetim, ülkem ve halkım adına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Başbakanı Zeydan: İşbirliğimizi İlerletmek İstiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement