Erünsal: "2. Abdülhamid'e Kadar Okuma Oranı Düşüktü" - Son Dakika
Güncel

Erünsal: "2. Abdülhamid'e Kadar Okuma Oranı Düşüktü"

Erünsal: "2. Abdülhamid\'e Kadar Okuma Oranı Düşüktü"

Prof.Dr.İsmail E.Erünsal, 2.Abdülhamid dönemine kadar okuma oranı çok düşük olmasına rağmen 2.Abdülhamid'ten sonra okur yazar oranının çok arttığını söyledi.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştımaları Derneği (ESKADER)'nin her hafta Timaş...

17.11.2013 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof.Dr. İsmail E. Erünsal, 2. Abdülhamid dönemine kadar okuma oranı çok düşük olmasına rağmen 2. Abdülhamid'ten sonra okur yazar oranının çok arttığını söyledi.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştımaları Derneği (ESKADER)'nin her hafta Timaş Kitapkahve'de devam eden Babıali Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Prof.Dr. İsmail E. Erünsal oldu. Türkiye'de kültür ve edebiyat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Erünsal, Timaş Yayınları arasında çıkan Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar adlı eserini tanıtırken; Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze kadar sahaflar ve sahaflık hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıyı, yazar M.Fatih Can yönetti. Programın açılış konuşmasını ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım yaptı.

Türkiye'de araştırmacılar olarak çok şanslı olduğumuzu belirten Erünsal, şunları söyledi: "Çünkü, hemen hemen birçok sahada hiçbir şey yapılmamış, ne yapsak kıymete biniyor. Düşünün, şimdi İngiltere'de olsaydık, orada matbaanın icadından bu yana aradığınız, yazılacak her şey yazılmış zaten. Orada meslektaşlarımız orijinal şeyler bulmak zorunda, ama burada öyle değil, elhamdülillah belgelerini koyup ne yazsak oluyor, bitiyor. Biliyorsunuz, Amerika'da bir doktora tezi yazıyorsanız, muhakkak bir teoriye oturtmanız lazım. Ama bizde öyle bir şey yok. Biz sadece bildiğimizi yazarız."

Arşivlerde en sağlam kayıtların maliye ile ilgili olduğunu, devletin alacağına çok iyi sahip çıkması sonucu bu kayıtların mevcut olduğunu vurgulayan Erünsal, sahafların fiyatların artmasını önlemek için müzayedelerde 500 akçelik kitapları da 50 bin akçelik kitapları da müşterek olarak satın aldıklarını söyledi. 2. Abdülhamid dönemine kadar okuma oranının çok düşük olmasına rağmen 2. Abdülhamid'ten sonra okur yazar oranının çok artması sebebiyle bu dönemde diğer vilayetlerden kitap talebinin arttığına vurgu yaptı.

İbrahim Manav da, Erünsal'ın Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar adlı eserinden bahsederek "Bu eser, sahaflık tarihi için gerçekten abide bir eserdir" diye konuştu.

Toplantıda kültür tarihçisi Dursun Gürlek de bir konuşma yaptı. Toplantıyı, Sahaf Raif Yelkenci'nin torunu Hasibe Yelkenci ile Sahaf Enderuni İsmail Özdoğan'ın oğlu Ahmet Özdoğan, Prof.Dr. M. Zeki Kuşoğlu, Osman Okçu, Dr. Yusuf Gedikli, gazeteci Hüdavendigar Onur, Şadi Polat, Şerif Aydemir ve Fatma Ersem Yargıcı'nın da katıldığı seçkin bir davetli topluluğu takip etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Erünsal: '2. Abdülhamid'e Kadar Okuma Oranı Düşüktü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement