Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) deşifre edilmesi, örgüt içerisinde faaliyet gösteren şüphelilerin ve örgütsel durumlarının tespiti ve delillendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen soruşturmalar kapsamında 654 sanık hakkında 453 dava açıldı.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca bir kısmı 15 Temmuz'daki darbe girişiminden öncesine ait FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında, örgütün kentteki yapılanmasının ortaya çıkarılması, örgüte finans ve eleman temin edenlerin belirlenmesi, örgütle irtibatlı ve iltisaklı kişilerin açığa çıkarılması amacıyla başlatılan soruşturmalar, sürdürülüyor.
Başsavcılık, FETÖ/PDY yapılanmasının deşifre edilmesi, örgütte faaliyet gösteren şüphelilerin ve örgütsel durumlarının tespiti ve delillendirilmesi amacıyla soruşturmayı 29 Eylül 2015'te başlattı.
Örgütün ildeki yönetici ve üyelerinin, finans kaynakları ve yöntemlerinin ortaya çıkarılması için çalışma yürüten başsavcılık, örgüte yönelik planlı soruşturma kapsamındaki operasyonel faaliyetlerini 1 Eylül 2016'dan itibaren yoğunlaştırmayı planladı.
Ancak başsavcılık, 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminin ardından yakın tehdit durumunu değerlendirilerek planlı operasyonel faaliyetlerin hemen başlatılmasına karar verdi.
İl genelinde yaklaşık bin 800 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmaların ardından 239'u tutuklu, 654 sanık hakkında 453 dava açıldı. Kentteki terör suçlarına ilişkin yargılama yapmak üzere görevlendirilen Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalarda, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından yargılanan 27 sanık hakkında açılan dava sonuçlandı.
Aralarında sağlık çalışanı, esnaf ve iş adamlarının da bulunduğu 27 sanık, 4 yıl, 2 ay ile 6 yıl, 10 ay, 15 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
FETÖ'nün sahtekarlıkları ortaya çıkarıldı
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalarda, örgütün usulsüz uygulamalarıyla yaptığı sahtekarlıklar da ortaya çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında örgüte ait eğitim kurumlarında yasal olmayan uygulamaların nasıl gerçekleştirildiği ortaya çıkarıldı. Soruşturmaya göre örgüt, eğitim kurumlarında belgesiz öğretmen çalıştırdı. Okullara gerçekleştirilecek müfettiş denetimlerinde belgesiz öğretmenlerin derslerden çıkarak okullardan uzaklaşmaları için ilginç bir yönteme başvuruldu.
Müfettişlerin okullara denetime geldiğinde teneffüs zil sesleri farklı tonlarda çalındı. Böylece, denetimlere ilişkin belgesiz çalışan öğretmenler, şifre olarak kullanılan zil sesinin çalmasıyla uyarıldı.
Hibe desteği örgütün finansmanı oldu
Başka bir soruşturmada Avrupa Birliğinden (AB) alınan hibe desteğinin amacı dışında kullanılarak örgüte finansman sağlandığı belirlendi.
Örgüt mensubu mühendis ve teknisyenler tarafından kurulan Türkiye Teknik Elemanlar Vakfınca (TÜTEV), 2008-2009 yıllarında "CNC Programcı ve Operatörü Yetiştirme Projesi" adı altında hazırlanan projeye AB tarafından 143 bin avro hibe desteği verildi.
Hibe desteğinin 35 bin avroluk kısmıyla alınan CNC işleme makinesi amacı dışında kiraya verildi. Kira bedeli TÜTEV üyesi Mithat A'nın banka hesabına yatırıldı.
Proje kapsamında öğrencilere ödenmesi gereken günlük 8 avro öğrencilerin hesaplarına yatırılmasına rağmen bankadan çektirilmek suretiyle elden geri alındı. Proje kapsamındaki faaliyetlerde görev alan öğretmenlere ödenen ücret de bağış adı altında TÜTEV'e aktarıldı.
Proje bünyesindeki faaliyetlere katılanlar için İstanbul ve Bursa'ya geziler düzenlendi. Katılımcıların örgüte ait yurtlarda barındırılmasına rağmen "otel konaklaması yapıldı" gösterilerek fatura kesildi.
Bu şekilde fazladan 21 bin 186 lira harcama yapıldığı kaydedilerek, örgüte finansman sağlandı. TÜTEV bünyesindeki Hayati A, üyelerden değişik adlar altında alınan paraları toplayarak her ay düzenli olarak 8 bin lirayı örgütün para kuryesine teslim etti.
Teknik takibe takılmamak için şifreli konuşmuşlar
Çorum'da örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticilerini kapsayan iddianamede, üst düzey yöneticilerin telefon görüşmelerinin dinlenmesine önlem olarak aralarında şifreli konuştukları, birbirlerine isimlerini söylemek yerine "hacım" ifadesini kullandıkları belirtildi.
Örgütsel faaliyetlerinin aydınlatılması ve deşifre edilmesi amacıyla Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen "iletişimin dinlenmesi" kararıyla görüşmeleri kayıt altına alınan şüphelilerin örgüt mensuplarıyla çok sayıda görüşme yaptıkları, konuşmalarında gizlilik kurallarına riayet ederek aralarında şifreler geliştirdikleri anlaşıldı.
Telefon görüşmelerinde birbirlerine isimlerini söylemek yerine "hacım" şeklinde hitaplarda bulunan şüphelilerin haftalık ve olağan toplantılar için "Hacım, çay içmeye gideceğiz", üst düzey seviyede katılım olacağı zaman "Hacım, yemek yiyeceğiz", ani gelişen ve konuşmaları gereken durumlarda ise "kahvaltı yapacağız" şeklinde ifadeler kullandıkları tespit edildi.
"Biz Fetullah Gülen'in askerleriyiz, ayağını denk al"
Örgütün Çorum'daki üst düzey yöneticilerinin iş adamlarından baskı ve tehditle FETÖ'ye bağış yapmalarını istedikleri, karşı çıkanları tehdit ettikleri de iddianame yer aldı.
İddianamede müşteki olarak ifadesi yer alan iş adamı S.A. ile gizli tanık "Ersoy"un verdiği bilgiler, örgütün Çorum'daki üst düzey yöneticilerinin iş adamlarından baskı ve tehditle bağış aldıklarını ortaya çıkardı.
Kentte tavuk çiftliği işletmeciliği yapan S.A, ifadesinde, kuş gribi nedeniyle çiftliğinde bütün kanatlı hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce itlaf edildiğini, devletin itlaf bedeli olarak ödeyeceği parayı zorla FETÖ'ye vermesi için tehdit edilerek senet imzalattırıldığını belirterek, konuşmak için örgüt yöneticisinin yanına gittiğinde "Bize dava açarsan seni Çorum'da yaşatmayız. Biz Fetullah Gülen'in askerleriyiz, ayağını denk al, biz ne söylersek yapacaksın" şeklinde tehdit edildiğini anlattı.
Son Dakika › Güncel › Fetö'nün Usulsüzlükleri İddianamelerde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?