Ürdün, Mısır ve Katar, Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünü kınadı.
Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumini, yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinli Bakan Ebu Ayn'ın öldürülmesi, İsrail ordusunun yaptığı insan hakları ihlallerinin apaçık bir delilidir. Bu olayla İsrail, masum Filistin halkına yönelik devamlı işlediği suçlara bir yenisini eklemiştir" denildi.
Söz konusu suçla ilgili olarak İsrail'in öne sürdüğü gerekçelerin, Ürdün tarafından "şiddetle reddedildiği" belirtilen açıklamada, uluslararası topluma "İsrail'in ihlalleri konusunda etkili müdahalede bulunma ve 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kuruluşuna destek verme" çağrısında bulunuldu.
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail'in Filistin topraklarındaki kışkırtıcı uygulamalarından endişe duyulduğu ifade edilerek, olayın soruşturulması ve suçluların adalet önünde çıkarılması talep edildi.
Açıklamada, İsrail'den kendisini kontrol etmesi, aşırı güç kullanımına son vermesi ve ve Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini durdurması istendi.
Katar resmi haber ajansı KUNA'dan yapılan açıklamada ise "Bakana yapılan saldırı, İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerine bir yenisi eklemiştir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, uluslararası topluma İsrail'in saldırılarını durdurmak için adım atma ve Filistin halkına koruma sağlama çağrısında bulunuldu.
Filistin'de bakan statüsünde kabul edilen Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ebu Ayn, Ramallah'ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında yaşamını yitirmişti. Göz yaşartıcı gaza maruz kalan Ebu Ayn'ın, "bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu" hayatını kaybettiği iddia edilmişti. - Ürdün
Son Dakika › Güncel › Filistinli Bakanın Ölümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.