Fırat Kablumbağası'nı Görenler Timsaha Benzetiyor - Son Dakika
Güncel

Fırat Kablumbağası'nı Görenler Timsaha Benzetiyor

Fırat Kablumbağası\'nı Görenler Timsaha Benzetiyor

Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan 'Fırat Kaplumbağası'nı görenler ilk bakışta timsaha benzetiyor.

04.07.2013 11:18

Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan 'Fırat Kaplumbağası'nı görenler ilk bakışta timsaha benzetiyor. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Sudaki bazı davranışları timsah ile benzerlik gösterir. Uzatılabilen bir boyuna sahiptir. Burun delikleri, uzunca olan burnun ucunda yer alır. Yalnızca burun delikleri su yüzeyinde kalır" dedi.

Diyarbakır'da tarihi Surların hemen altından geçen kentin akciğerleri konumundaki Dicle vadisi, 182 kuş türünün yanı sıra aralarında tilki, sincap, kirpi, sansarın da bulunduğu 20'ye yakın memeli hayvanı barındırıyor. Türkiye'de sadece Fırat ile Dicle nehirlerinde yaşayan yaklaşık 1 metre uzunluğundaki Fırat Kaplumbağası'nın sudaki hareketlerini görenler ise ilk etapta timsah sanarak ürperiyor. Timsahlarla benzer davranışlara sahip olan Fırat Kaplumbağası, suya girdikten sonra burun ve gözlerini suyun üstüne çıkartarak avlanma ve avcılardan kaçma yönünde timsahlarla aynı stratejiyi izliyor.

TİMSAHLA AYNI STRATEJİYİ UYGULUYOR

Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Latince adı 'Rafetus euphraticus' olan Fırat Kaplumbağası'nın Dicle ve Fırat Nehirleri ile bunlara açılan dere ve çaylarda yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Kılıç şu bilgileri verdi:

"Sudaki bazı davranışları timsah ile benzerlik gösterir. Uzatılabilen bir boyuna sahiptir. Burun delikleri, uzunca olan burnun ucunda yer alır. Yalnızca burun delikleri su yüzeyinde kalır. Böylece avına sessizce ve görünmeden yaklaşma imkanı olur. Aynı zamanda bu özellik düşmanlarından kaçma fırsatı da verir. Aniden uzattığı boynu ile avlarının kaçıp kurtulma şansı azdır. Bu yönüyle timsahla aynı stratejiyi uyguluyor."

'BALIKÇILAR PEK SEVMEZ'

Fırat Kaplumbağası'nın bölgede yaşayan diğer kaplumbağalara göre daha büyük bir tür olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kılıç şunları ekledi:

"Kabukları yumuşak bir deriyle kaplıdır. Kabuk üst tarafı koyu yeşil ve kahverengimsidir. Ağız içi ve deri solunumu yapar. Uzun süre su altında kalma imkanı vardır. Bazı bireyleri 1 metre boya erişebilir. Yumurtalarını su kıyısında açtığı çukurlara bırakır. 8- 17 yumurta yaparlar. Etçil ve otçul olarak beslenir. Küçük balık, çeşitli böcek ve diğer hayvansal gıdalarla beslenir. Çeşitli bitkisel besinleri de aldıkları görülür. Pençelerindeki tırnaklar güçlüdür. Balık ağlarını parçalamaları dolayısıyla balıkçılar pek sevmez." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fırat Kablumbağası'nı Görenler Timsaha Benzetiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement