Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, "Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri stratejileri doğrultusunda üniversite olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu eksende üniversitemizin 2023 hedefi dünya üniversiteleri arasında tüm alanlarda ilk 750 üniversiteden biri olmak üzere kurgulanmıştır." dedi.
Prof. Dr. Demirdağ, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni'nde, son 5 yılda üniversiteye 6 yeni fakülte 58 yeni program kazandırıldığını söyledi.
Bu süreçte Türkiye'de üniversite olarak ilklere imza attıklarını anımsatan Demirdağ, ülkeyi gerek 2023 gerekse 2071 hedeflerine ulaşabilmek için bilimsel araştırma faaliyetleriyle bilgi ve teknolojiyi ürüne dönüştürebilen yenilikçi, girişimci insan gücü yetiştirmenin gerekliliğinin farkında olduklarını belirtti.
Üniversitenin, öğrencilerine iyi bir eğitim vermenin yanında öğrenci ve mezunlarını küresel rekabete hazır hale getirmeyi hedeflediğini anlatan Demirdağ, ülkenin 21. yüzyıl için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmasında üniversitelere büyük roller düştüğünü, bu kapsamda kuruluşundan itibaren üniversite tarafından birçok nitelikli yayın, proje, patent üretilerek ülke ve dünyaya kazandırıldığını kaydetti.
Tekno Girişim Akademisi ile öğrencilere sertifikalı girişim eğitimleri verdiklerini dile getiren Demirdağ, "Üniversitemize kazandırlan teknolojik altyapı dünya standartlarında araştırmaları beraberinde getirmiştir. 2015-2017 yıllarında 37 TÜBİTAK projesi tamamlanırken bugün 39 TÜBİTAK projesi devam etmektedir. Bu kapsamda TÜBİTAK'ın üniversitemize aktardığı bütçe 17.5 milyon liradır." şeklinde konuştu.
Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşının patentinin Fırat Üniversitesi tarafından tescillendiğe işaret eden Demirdağ, bu yıl endeks veri kayıtlarına göre üniversite adına 16 patent tescillendiğini, Bilim ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde 2015- 2017 yıllarında 51 Tekno Girişim Projesi alındığını, teknokent bünyesinde şirketleştirildiğini aktardı.
"Menfur 15 Temmuz darbe girişimi ile bariz ortaya çıktığı üzere kendisinden olmayanı öteki sayan, yok farzeden, daha sonra düşman olarak gören anlayışın vatanımız ve milli bütünlüğümüz için ne kadar büyük bir tehdit olduğu anlaşılmıştır." diyen Demirdağ, şöyle konuştu:
"Günümüz dünyasının akademisyeni yalnızca bilimsel yayın ve kişisel kariyer için çabalamanın yanında yarışmacı, rekabetçi, piyasada değerli, uzmanlığı ile katma değer üretebilen bilim insanı olmalıdır. İnsanoğlunun yeryüzündeki en eski ikametgahı olan Anadolu toprakları binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Farklı din, dil ve ırkların yaşadığı coğrafyamızda bin yıldır İslam'ın önerdiği birlikte yaşama kültürü, adalet anlayışı, sevgi, merhamet, hoşgörü ve zulmün olmadığı sistemler kurduk."
Bozuk ve hastalıklı yapıların tekrar yeşerip büyümesini engellemenin en önemli toplumsal sorumluluklarından biri olması gerektiğini belirten Demirdağ, üniversitenin "geleceğin üniversiteleri nasıl olmalı" öngörüsünden yola çıkarak yoğun bir şekilde geleceğe hazırlandığını bildirdi.
Prof. Dr. Demirdağ, "Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri stratejileri doğrultusunda üniversite olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu eksende üniversitemizin 2023 hedefi dünya üniversiteleri arasında tüm alanlarda ilk 750 üniversiteden biri olmak üzere kurgulanmıştır." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Fırat Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?