Ft: Türkiye Kaçamak Oynamaktan Vazgeçmeli - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ft: Türkiye Kaçamak Oynamaktan Vazgeçmeli

08.10.2014 14:20

İngiliz financial Times gazetesi, Ankara'nın IŞİD'in Türkiye dahil tüm bölge için büyük bir risk olduğunu artık görmesi gerektiğini yazdı.

İngiliz financial Times gazetesi, Ankara'nın IŞİD'in Türkiye dahil tüm bölge için büyük bir risk olduğunu artık görmesi gerektiğini yazdı.

Gazetede yer alan yazıda Kobani'nin düşmesinin Suriye'nin Türkiye sınırında uzun bir hattın IŞİD'in kontrolü altına girmesi anlamına geleceği belirtildi. Yazıda, şimdiye kadar ABD ve diğer ortak güçlerinin düzenlediği hava saldırılarının IŞİD ilerleyişini durduramadığı ifade edildi.

"Türkiye IŞİD konusunda kaçak oynamaktan vazgeçmeli" başlıklı yazı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın artık kaçamak ifadelerini durdurması gerektiği belirtilerek şöyle devam etti:

"IŞİD bütün bir bölge için çok büyük bir tehlike. Türkiye de bunun içinde yer alıyor. Bir noktada örgüt amaçlarını daha da ileriye götürerek Türkiye'nin batısını hedef alarak saldırabilir. Erdoğan, Esad rejimine ya da PKK'ya ne tür bir düşmanlık hissederse hissetsin kendi ülkesine yönelik tehlikeler kendi sınırlarında daha büyük bir ölçeği içine alarak ortaya çıkıyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye konusundaki politikasının anlaşılmasının güç olduğu yorumunu yapan gazete Türkiye'nin uzun süre Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı savaşan militan grupları desteklediğini ancak, şimdi ABD öncülüğündeki operasyonlara asgari destek sağladığına vurgu yaptı. Yazıda bütün bunlara karşın Türkiye'nin Suriye'ye gitmek isteyen yabancı cihatçılara karşı sınırdaki güvenliği artırdığı eklendi.

Türkiye'nin Kobani'yi savunan Kürtler'e destek konusunda isteksiz davrandığı yorumunu yapan yazı bunun gerekçesinin PKK ile bağlantılı olmalarına bağlayarak Erdoğan'ın 'Bizim için IŞİD ile PKK arasında bir fark yok' açıklamasına yer verildi.

Ankara'nın IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki Amerikan savaş jetlerini İncirlik'ten kalkmasına izin verme yetkisini artırabileceğini ayrıca Pentagon'a IŞİD hedeflerini saldırmak için daha fazla hassasiyet vermek suretiyle kendi sınırından Amerikan atak helikopterlerinin kalkmasına izin verebileceğini belirten yazıda şöyle denildi:

"ABD, Avrupa ve Ortadoğu'da birçok kişi Türkiye gibi NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip güçlü bir ülkenin, IŞİD gibi düzensiz bir cihatçı gruba sınırın öte tarafında bu kadar geniş alanları ele geçirmesine izin verdiğini anlamakta güçlük çekecek. Erdoğan müttefiklerinin güvenini korumak istiyorsa IŞİD'e karşı kararlı biçimde harekete geçmeli." - Londra

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ft: Türkiye Kaçamak Oynamaktan Vazgeçmeli - Son Dakika


Advertisement