Gazze'de "Patlamamış Bombalar" Üstünde Yaşıyorlar - Son Dakika
Güncel

Gazze'de "Patlamamış Bombalar" Üstünde Yaşıyorlar

İsrail'in Gazze'ye son saldırılarında hasar gören evlerinde oturmak zorunda kalan bazı aileler, "patlamamış bombalarla" aynı çatı altında hayatlarına devam ediyor.

23.04.2015 14:01

İsrail'in Gazze'ye son saldırılarında hasar gören evlerinde oturmak zorunda kalan bazı aileler, "patlamamış bombalarla" aynı çatı altında hayatlarına devam ediyor.

Evlerinin altında veya civarında patlamamış bombalar, füzeler bulunduğunu bilen Gazzeliler, söz konusu patlayıcıların infilak etmesinden endişe duyuyor. İçişleri Bakanlığı'na bağlı, "Patlayıcı Mühendisliği Dairesi" bu patlayıcıları imha etmek için çeşitli çalışmalar yürütse de bunlar yeterli olmuyor. İmha çalışmaları için gereken cihazlara sahip olmayan birim bu konuda büyük sorunlar yaşayabiliyor.

AA muhabirine konuşan, patlamamış bombalardan mağdur Gazzeli Hüseyin el-Asamine (53), İsrail'in saldırılarında Beyt Hanun'daki evinin önüne düşen füzenin patlamayarak sadece büyük bir çukur oluşturduğunu, her an infilak edebilecek olan füzenin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

-"Çocuklarım için korkuyorum"

Aile fertlerinin evden her çıkışını "kabus" olarak nitelendiren Asamine, "Söz konusu çukurun yanından geçerken sanki zaman duruyor. Füzenin nereye yerleştiğini bilmiyoruz ancak infilak etmesinden korkuyoruz. Sanki her an patlamasını ve ölmeyi bekliyoruz. Okula gidecekleri zaman çocuklarım için çok korkuyorum" dedi.

Ne zaman patlayacağı meçhul bir füzenin evinin dibinde bulunduğunu bilerek yaşamanın kolay olmadığını kaydeden Asamine, iki katlı ve 20 kişinin yaşadığı evinden ayrılmak için maddi imkanlarının yetmediğini ifade etti.

İlgili kurumlarla birçok kez iletişim kurduğunu ancak imkansızlıklar nedeniyle füzenin çıkarılamayacağı cevabını aldıklarını kaydeden Asamine, "Savaş sırasında zarar gören evimizi füzenin infilak etmesi ve evin tamamen yıkılması korkusuyla hala restore ettiremedik" diye konuştu.

Evinin en alt katında patlamaya hazır bir füze bulunan Gazzeli Nadire Mesud (65) ve ailesi de aynı endişeyi taşıyor.

Saldırılar boyunca ailesinin tehdit altında yaşadığını kaydeden Mesud, saldırılar sırasında İsrail ordusu tarafından aralarında çocukların da bulunduğu 17 kişinin yaşadığı evin bombalanacağı ve evi 3 dakika içerisinde boşaltma uyarısı aldıklarını belirtti.

Komşularının evine sığındıklarını söyleyen Mesud, "Evimizin üçüncü katına isabet eden füze patlamadan büyük bir delik oluşturarak en alt kata kadar indi. Bu olayın ardından bölge sakinleri olarak füzenin patlaması korkusuyla endişe içerisinde yaşamaya başladık" ifadelerini kullandı.

Patlayıcı Mühendisliği Dairesi ekiplerinin günlerdir evinin en alt katında bulunan, henüz infilak etmeyen füzeyi etkisiz hale getirmek için uğraştığını kaydeden Nadire, füzenin maddi zarara veya can kaybına yol açmadan çıkarılmasını, ardından evlerini yeniden imar edebilmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.

"Yaklaşık 40 evde infilak etmeyen patlayıcı bulunuyor"

Patlayıcı Mühendisliği Dairesi Genel Müdürü İmad Umsi, İsrail'in Gazze'ye son saldırılarında atılan ancak infilak etmeyen  füze ve bombaların bulunduğu yaklaşık 40 evde Gazzelilerin yaşamaya devam ettiğini belirtti.

Yollarda bulunan bütün patlayıcıların imhasıyla ilgilendiklerini ifade eden Umsi, şu anda da içinde oturulan evlerdeki patlayıcıları çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, "Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 5 ev, bomba ve füzeden arındırıldı. Çıkarttığımız patlayıcılar arasında F-16'dan atılan bir füze de bulunuyor" diye konuştu.

Gazze'deki abluka nedeniyle imkanlarının kısıtlı olduğunu ve birçok zorlukla yüzleştiklerini ifade eden Umsi, şu anda patlayıcıları imha çalışmalarının insan gücüyle yürütüldüğünü ve işçilerin yardımıyla tüneller kazıldığını, bu durumun son derece tehlikeli olduğunu belirtti.

Son saldırılardan kalan patlayıcıları imha çalışmaları sırasında 4 uzmanın hayatını kaybettiğini ifade eden Umsi, şöyle konuştu:

"Patlayıcıları bulmak için hassas cihazlara sahip değiliz. Sekiz seneden fazla süredir cihazlar çalışmıyor. Bazı patlayıcılar fazla derinde oluyor ve biz ilkel yollarla çalışıyoruz."

Patlayıcı Mühendisliği Dairesi verilerine göre, özellikle sınır bölgelerinde olmak üzere enkazlarda henüz infilak etmeyen bombalar bulunuyor, şu ana kadar da en az 50 ton patlayıcı madde imha edildi.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 9 bin yapı tamamen yıkılırken, binlerce bina ve alt yapı zarar görmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'de 'Patlamamış Bombalar' Üstünde Yaşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement