Gebelik Öncesi ve Sonrasında Sağlıklı Beslenme - Son Dakika
Güncel

Gebelik Öncesi ve Sonrasında Sağlıklı Beslenme

Gebelik Öncesi ve Sonrasında Sağlıklı Beslenme

Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar, "Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir" dedi.

20.04.2012 12:25

Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar, "Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir" dedi.

Medicana Samsun Hastanesi'nde "Bebeğim Olacak Seminerleri"nin üçüncü ve son programı gerçekleştirildi. 23 Mart'ta başlayan Bebeğim Olacak Seminerleri'nin son programında Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar, katılımcılara gebelik dönemi ve sonrasında sağlıklı ve doğru beslenme konusunda bilgiler aktardı. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği programın ikinci bölümünde Kadın-Doğum Hemşiresi Fatma Yüksel tarafından da bebek masajı, gaz masajı, genel masaj ve bebek jimnastiği konularında bilgi aktarımında bulunuldu. Program sonunda katılımcılara Medicana Samsun Hastanesi tarafından katılım belgesi takdim edildi.

Gebelik öncesi ve sonrasında sağlıklı beslenme konusunda bilgi veren Dyt. Demet Sayar, "Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme tarzına dikkat etmesi gerekir. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Gebelik süresince, sağlıklı bir bebeğin gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artar. Diyetiniz bütünüyle yetersizse, bebeğinizin gelişimi bozulabilir ve düşük doğum ağırlıklı doğabilir. Bütün besin gruplarının dahil olduğu yeterli ve dengeli düzeyde alım, artan besin öğesi gereksinimini sağlamak için en iyi yoldur. Hamilelikte alınan kilonun kalitesi çok önemlidir. Annenin hamilelik sırasında alacağı toplam kilo, hamileliğin seyri ve sonuçlarına çok önemli katkılar sağlar. Anne adayının alacağı kalori kısıtlanacak anlamında olmamalı, gereksiz kalori yüklü gıdalar beslenme programından çıkartılarak doğru bir beslenme planlaması yapılmalıdır" diye konuştu.

Dyt. Demet Sayar, emziklilik döneminde annelerin uygulaması gereken beslenme planı konusunda şu bilgileri verdi:

"- Emziklilik dönemlerinde sütün bollaşması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir.

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programınızda yer almalıdır.

Protein ihtiyacınızın karşılanması için her gün mutlaka yumurta veya etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeği beslenme programınızda yer almalı; (n-3) yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asitleri içeriğini arttırmaktadır. Özelikle balık, protein değeri bakımından ve omega-3 içeriği bakımından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimine ağırlık verilmelidir.

Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye özen gösterin.

Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeleri her öğünde düzenli olarak tüketin.

Çay ve kahveyi günde 2 kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay, kahve ve koladaki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Demir emilimini engellediği düşünülerek yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay ve kahve alınmamalıdır.

Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini arttırır.

Mutlaka bir beslenme uzmanından danışmanlık hizmeti alarak sağlıklı, dengeli, yeterli bir beslenme planı uygulanmaya çalışılmalıdır."

BEBEK MASAJI

Yenidoğan döneminde bebek bakımı konusunda bilgi veren Kadın-Doğum Hemşiresi Fatma Yüksel, özellikle bebek masajı konusunda şu bilgileri aktardı: "Bebek için masajın hem fiziksel hem de duygusal yararları vardır. Masaj anne-baba ve bebek arasındaki duygusal bağlanma için çok gereklidir. Anne-baba bebek arasındaki iletişim için iyi bir başlangıç sağlar. Bebek masaj sırasında kendisini güvende hissedeceğinden anne-babasına güven duymaya başlar. Anne-baba bebek arasında kuruluna güven ilişkisi bebeğin öz güven duygusuyla birlikte bağımsızlaşmasına olanak sağlar. Kalbe daha fazla kanın pompalanmasını sağlarken, bebeğin mide-bağırsak fonksiyonlarını geliştirir ve almış olduğu besinin sindirilmesini, solunumu kolaylaştırır." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gebelik Öncesi ve Sonrasında Sağlıklı Beslenme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement