OSMAN ÖKSÜZ - İzmirli gelin Aysel Muratoğlu, Mardin'de eşi ve kayınpederiyle, unutulmaya yüz tutan el sanatlarından ahşap oymacılığı yapıyor.
İzmir'de uzun süre tekstil ve turizm sektöründe çalışan Aysel Muratoğlu (43), eşiyle yerleştikleri Mardin'de, kayınpederinin atölyesinde sürdürdüğü ahşap oymacılığı sanatına merak saldı.
Yörede "erkek işi" olarak bilinen mesleği ilgisi sayesinde kısa sürede öğrenen Muratoğlu'nun, Selçuklu, Osmanlı ve Süryani motifleri işli ürünleri yoğun ilgi görüyor.
Muratoğlu, AA muhabirine, kayınpederinin yaşının ilerlemesi nedeniyle atölyeyi devretmek istemesi üzerine eşi Erkan ile yaklaşık 7 ay önce İzmir'den Mardin'e taşındıklarını söyledi.
Çalışmayı sevdiği için evde oturmaktan çok sıkıldığını, bu nedenle merak saldığı oymacılık işine başladığını dile getiren Muratoğlu, şöyle konuştu:
"Evde 1-2 hafta ancak oturabildim. Sıkıldığım için sık sık gittiğim atölyede mesleğe merak saldım. Kayınpederimi ve eşimi çalışırken çok iyi izledim. Çıkan parçalardan başladım. Daha sonra eşime sordum 'yapabilir miyim' diye. Eşim de 'yapabilirsin' dedikten sonra küçük küçük denemelerle, çizimlerle başladım. Kayınpederim ve eşim büyük destek verdi."
"Erkek işi" denilen ahşap oymacılığının zor olduğunu ancak istediklerinde kadınların da yapabileceğini belirten Muratoğlu, "Desenleri ahşap üzerine yapmak daha zevkli geliyor. Her motif, her desen, ayrı bir güzel işleniyor. Severek yaptığın zaman üstesinden gelinmeyecek iş yok." dedi.
"Hep birlikte çalışıyoruz"
Erkan Muratoğlu ise eşinin çok kısa sürede ahşap oymacılığını öğrendiğini, yaptığı ürünlerin müşterilerden büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
Eşiyle aynı işi yapmaktan mutlu olduğunu dile getiren Muratoğlu, "Sabah beraber gelip atölyeyi açıyoruz. Sonra babamız işe geliyor, hep birlikte çalışıyoruz. Akşam olunca da evimize gidiyoruz." diye konuştu.
İlk zamanlarda bir kadının ahşap oymacılığı yapmasının çevre tarafından garip karşılandığını belirten Muratoğlu, zamanla komşuların ve müşterilerin duruma alıştığını söyledi.
Yurt dışında ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde müşterilerinin olduğunu anlatan Muratoğlu, şunları kaydetti:
"Kapı, makam masaları, minberin de arasında yer aldığı el sanatları üretiyoruz. Bu işlerde çoğunlukla 800 yıllık Selçuklu ve Osmanlı motifleri kullanıyoruz. Tabii bölgeye has Süryani motiflerini de kullanıyoruz. Eşimle unutulmaya yüz tutmuş mesleği gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz."
Kayınpeder Saadettin Muratoğlu da Mardin'de ahşap oymacılığına kadın eli değmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Gelin Ile Kayınpeder Ahşabı Birlikte Işliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?