"Genelkurmay Başkanını, Başbakan Atamalı" - Son Dakika
Güncel

"Genelkurmay Başkanını, Başbakan Atamalı"

"Genelkurmay Başkanını, Başbakan Atamalı"

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Bozlağan, "Üst düzey askeri personeli başbakan atamalı" dedi.

03.05.2013 12:52  Güncelleme: 13:01

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, başkanlık sistemiyle ilgili bilgilendirme yaparak, "Üst düzey askeri personeli başbakan atamalı" dedi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sisteminin Türkiye'ye uygun olup olmadığını anlayabilmek için ülkenin siyasi tarihine kısaca bakmanın faydalı olacağını belirten Prof. Dr. Bozlağan, "Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından 2013 yılına kadar geçen 90 yıllık zaman dilimi içinde toplam 61 hükümet kurulmuştur. Diğer bir ifade ile bir hükümetin ortalama ömrü yaklaşık 18 aydır. Türkiye'nin siyasi istikrarı temin edecek bir hükümet sistemine ihtiyaç duyduğu apaçık ortadadır. Bu ihtiyacın karşılanması için getirilecek önerilerde birkaç hususa dikkat edilmesi gerekli. Öncelikle teklif edilecek sistem milletin yönetim gelenekleri ile uyumlu olmalı. Ayrıca yönetimin demokratik niteliği sürdürülebilir olmalı. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında tam anlamıyla bir denge ve kontrol sistemi kurulmalı. Yasama, yürütme ve yargının her biri tek başlı olmalı. Bu üçünün dengeli bir şekilde çalışmasını gözetecek ve ihtiyaç duyduğunda gerekli uyarıları yapacak siyaset üstü bir makam var olabilmeli" diye konuştu.

"ÜST DÜZEY ASKERİ PERSONELİ BAŞBAKAN ATAMALI"

Prof. Dr. Recep Bozlağan, "Başbakan, milletvekili seçimlerinden bağımsız olarak doğrudan halk tarafından en az 5 yıllık bir süre için seçilmeli ve bu süre zarfında kurulacak bütün hükümetler, başbakan olarak seçilen kişinin başkanlığında teşekkül ettirilmelidir. Başbakanın kendi partisi ile siyasi bağı, yani genel başkanlığı devam edebilmelidir. Başbakanın kurduğu hükümet mecliste herhangi bir sebeple güvenoyu alamazsa, yalnızca milletvekili seçimleri yenilenmeli, başbakan görev süresinin sonuna kadar vazife başında kalabilmelidir. Başbakan bütün bakanları, genel müdürler dahil olmak üzere üst düzey bürokratları, genelkurmay başkanı dahil olmak üzere üst düzey askeri personeli atama ve görevden alma yetkisine sahip olmalıdır. Bir kişi en fazla 2 dönem (10 yıl) başbakanlık yapabilmelidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Genelkurmay Başkanını, Başbakan Atamalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement