Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 'Göcek koyları' olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koylarını 29 yıllığına ihaleye çıkarmasının ardından çeşitli eylemler yapan koyların eski işletmecisi olan köylüler ile çevreciler; bugün plaj temizliği etkinliği düzenledi. Bu arada Dalaman Şehit Mehmetçik Parkı'nda 'direniş çadırı' kurarak ihlalenin iptalini isteyen bazı eylemciler, ölüm orucuna başladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Akbük ve Bedri Rahmi (Taşyaka) koylarını geçen 26 Mart, Göbün ve Küçük Sarsala'yı ise 27 Mart'ta ihaleye çıkardı. Koyların ihaleye çıkartılması 32 yıldır bu koylarda işletmecilik yapan köylüler ve çevrecilerin tepkisini çekti. Aralarında kadınların da bulunduğu bir grup, koyların ihaleye çıkarıldığı gün, Dalaman Şehit Mehmetçik Parkı'nda 'direniş çadırı' kurdu. Eylemci grup, nöbetleşe beklemeye başladı. Gece gündüz demeden 'Acımız ortaktır, talana hayır' yazılı pankart astıkları çadırda soğuk havaya rağmen bekleyişini sürdüren eylemci grup içinden yedi kişi, ihalenin iptali için bugün ölüm orucuna başladı. Bugüne kadar 5 bin imza toplayan eylemci grup, ihale iptal edilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.
Bir grup ise Akbük Koyu'nda bugün plaj temizliği yaptı. 150 kişilik gruba, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ile iki meclis üyesi de destek verdi. Plajdaki şişe ve kağıt gibi katı atıklar toplayarak teknelere yüklendi. Temizlik sonrası açıklama yapan Başkan Şaşmaz, "Bugün burada işletmeciler ve Dalaman halkımız ile beraber geldik. İşletmecilerimiz ihaleye tepki gösteriyorlar. Bizde onların haklı olduğunu bildiğimizden destek veriyoruz. Bugün de hem eylem hem de koyların temizlenmesi için bir araya geldik. Koylarımızı temizleyeceğiz" dedi.
"YAPILAN İŞLEM YANLIŞTIR"
Göbün Koyu'nun bir önceki işletmecisi Muhammer Önder, "Rakamları duyunca bizler de çok şaşırdık. Yaklaşık biz 35 yıldır bu koylardayız. Bırakın yılda bu parayı uzun yıllar ciro yapmadık. Burayı alanlar buraları yasadışı işler yapacaklar. Yoksa bu paraların buralardan çıkması mümkün değildir" dedi. Akbük Koyu'nun bir önceki işletmecisi Mehmet Yorulmaz da, "Buralar boş diye ihaleye verildi. Ama gördüğünüz gibi buralarda işletmeler var. Yapılan işlem yanlıştır. Bu koylar bakir koylardır gelen turistler buraları bu şekilde seviyorlar. Bizim isteğimiz yapılan yanlıştan dönülmesi ve koyların bu şekilde kalması gerek" dedi.
KOYLARIN BETONLAŞACAĞI KORKUSU
Temizlik çalışmasına katılan çevrecilerden Pelin Çetinalp ise "Biz şehirlerden geliyoruz. Bu koylara kesinlikle el atılmasını istemiyoruz. Koylarımız tüm halkımızın olsun. Herkes girsin çıksın bu güzel doğadan faydalansınlar. Biz buradaki işletmelerden de memnunuz. Bu güzellikler yok edilmesinler" dedi. Avukat Niyazi Oğuzalp, "2005 yılında beri Göcek koylarında yelken açmaktayız. Bu koylar Türkiye'de değil dünyada az bulunan koylardandır. Bu koylar daha çok yat ve yelkenli turizme uygun olan koylardır. Eğer bu koylarda turistlik tesis yapılmaya başlanırsa bu koyların ölümü demek olur" dedi. Çevrecilerden İsveç Viktoria Nilsson da "Biz buraları bu şekilde seviyoruz. İsveçliyiz Fethiye'de de evimiz var. Buraların bu şekilde kalmasını istiyoruz. Buralara bu doğal güzellik için geliyoruz, buralarda otel istemiyoruz" diye konuştu. Bir diğer çevreci İsveç Fredrık Hakansson, "Ben daha önce İspanya'ya gidiyordum. Şu an İspanya da gittiğimiz yerler betonlaştı. Burayı keşfettik. Uzun bir süredir buraya geliyoruz. Eğer burası da betonlaşırsa buralardan da gideceğiz" dedi. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Göcek Koylarında Plaj Temizliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?