Görme Engelliler Artık İlaçları Duyabiliyor - Son Dakika
Güncel

Görme Engelliler Artık İlaçları Duyabiliyor

Görme Engelliler Artık İlaçları Duyabiliyor

İzmir'de görme engellilerin doğru ilaç kullanımı sağlayacak Engelsiz İlaç Projesi kapsamında geliştirilen sesli ilaç kutuları, eczanelerde yerini aldı.

28.08.2013 16:32

İzmir'de görme engellilerin doğru ilaç kullanımı sağlayacak Engelsiz İlaç Projesi kapsamında geliştirilen sesli ilaç kutuları, eczanelerde yerini aldı. Görme engellilere ilaç alırken eczacılar tarafından ücretsiz olarak verilen sesli ilaç kutularına 10 ilacın adı, kullanım şekli ve son kullanım tarihi gibi bilgileri aktarılarak yanlış ilaç kullanılmasının önüne geçiliyor.

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), EDAK Ecza Kooperatifi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi'nin iş birliğinde yapılan Engelsiz İlaç Projesi kapsamında görme engellilerinin ilaç kullanımda büyük kolaylık sağlayacak sesli ilaç kutuları gönüllü eczanelerde dağıtılmaya başlandı. Türkiye'de ilk kez İzmir'de uygulanan projeyle yalnız yaşayan görme engellilerin yanlış ilaç kullanımının önüne geçilecek.

ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Şule İlkkurşunlu, projenin İzmir'de başlanmasının gurur verici olduğunu söyledi. Türkiye'de görme engelli vatandaşların ilaçlarını sağlıklı ve güvenli şekilde kullanmasının amaçlandığını belirten İlkkurşunlu, "Amacımız ilaç kullanırken yaşanan sağlık sorunlarını önüne geçmektir. Yalnız yaşayan görme engellilerin ilaç kullanımında büyük bir risk var. Bu riski sesli kutular ortadan kaldıracak. Kabartmalı yazıyı bilmeyen için sesli kutular çok önemlidir. Bu kutuya 10 adet ilacın adı, ne zaman kullanılması gerektiği, ilaca ait özel uyarılar ve son kullanım tarihi kayıt edilebiliyor. Böylece görme engelli ilacı hem doğru zaman hemde doğru şekilde kullanabiliyor. Bu bir İzmir projesi ama basında yer aldıkça Türkiye'nin çeşitli illerinden arayarak yararlanmak istediklerini iletiyorlar. Görme engelli vatandaşlarımızın hizmet aldıkları eczaneler eğer ÇEKOOP'un web sayfasından bize ulaşırsa biz de onlar için sesli kutuların teminin sağlarız" dedi. Projenin kısa süre içinde diğer kentlerde de uygulanmaya başlayacağını belirten İlkkurşunlu, Türkiye'de görme engellilerin büyük bir sorunun deva olunacağını söyledi.

Tek başına yaşayan ve 18 yıldır görme engelli olan Levent Özmen ise proje kapsamında sesli ilaç kutusunu eczanesine gelerek teslim aldı. Projenin çok akıllıca olduğunu belirten Özmen, "Çok işlevli bir çalışma olmuş. Görme engellilerin ihtiyacını karşılayacak bir sistem. Ecza dolabını açtığımız zaman ilaçları karıştırabiliyoruz. Yanlış ilaç içebiliyoruz. Ülkemizde yaklaşık bir milyon görme engelli var. Umarım bu çalışma tüm görme engellilere ulaştırılabilir" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Görme Engelliler Artık İlaçları Duyabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement