Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin Tiflis Büyükelçiliğine Rusya'ya iletilmesi için nota verildiğini bildirdi.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerlerinin 10 Ağustos'ta Gürcistan'ın Kareli ilçesinin "Tamaraşeni" ve "Tseronissa" köylerinde yeni sınır işaretleri yerleştirdikleri ifade edildi.
Rus askerleri tarafından son bir ayda benzer sınır işaretlerinin 3 kez değiştirildiği ifade edilen açıklamada, Rusya Federasyonu'nun "saldırgan eylemlerle" bölgede ve işgal çizgisinde istikrarsızlık ve gerginlik yaratan bir durum yarattığı belirtildi.
Gürcistan'la Rusya arasında 2008 Ağustos'unda yaşanan çatışmalar sonrası Rusya, tek yanlı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdığını açıklamış, Gürcistan Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri İsviçre'nin Tiflis'te ve Moskova'daki büyükelçilikleri yürütüyor.
Dışişleri Bakanlığından kınama
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya nota vermeden birkaç saat önce aynı zamanda resmi bir açıklamayla 10 Ağustos'ta Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerlerinin kontrol alanlarını genişletmesiyle ilgili endişe duyduğunu ifade etmişti.
Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sınır genişletmesi eylemiyle bazı ailelerin tarım arazisinin "sözde sınır"ın öteki tarafında kaldığı kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
" Dışişleri Bakanlığı güvenlik ve istikrarı tehdit eden ve yerel nüfusun temel haklarını ihlal eden Moskova tarafından atılan bu kışkırtıcı hareketi kınamaktadır. Gürcistan, Rusya'yı bir kez daha uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve gerginlik yaratmayı amaçlayan eylemlerden kaçınmaya çağırmaktadır.
Açıklamada ayrıca, Rusya'nın bu provokasyonuna gereken karşılığın verilmesi için uluslararası hukukta mevcut tüm araçların kullanılacağına da dikkat çekildi.
Rusya'nın Güney Osetya'daki varlığı
Gürcistan ile Rusya arasında 2008'de yaşanan savaş döneminde eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ara buluculuk yaparak, 12 Ağustos'ta Gürcistan, 16 Ağustos'ta ise Rusya cumhurbaşkanlarının bir ateşkes anlaşması imzalamasını sağlamıştı. Anlaşmaya göre, Gürcü ve Rus askeri güçleri savaş başlamadan önceki pozisyonlarına dönecekti.
Rusya, askeri birliklerinin, Gürcistan'ın kontrol ettiği topraklardan geri çekilmesini 8 Ekim 2009'da tamamlarken, savaştan önce Gürcistan tarafından kontrol edilen Abhazya ile Güney Osetya bölgelerindeki askeri varlığını ise korudu.
Rusya, 2008'de Gürcistan ile yaşanan savaşın hemen ardından, Güney Osetya ile Abhazya'yı bağımsız ülkeler olarak tanımıştı. Rus güçleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası arenada Rusya hariç kimsenin tanımadığı Güney Osetya topraklarının güvenliğini üstlenmişti. Güney Osetya'nın Gürcistan ile arasındaki bölgede halen Rus askeri varlığı bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Gürcistan'dan Rusya'ya Son Bir Ayda 2. Nota - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?