Manisa'ya kazandırılması konusunda çalışmaların devam ettiği hafif raylı sisteme yönelik görüş alışverişinde bulunulan ziyarette konuşan Başkan Ergün, "Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü nezdinde başladığımız çalışmalar önümüzdeki hafta netleşecek. İşin yatırım ve finans noktasındaki görüşmeleri de tamamlanınca, yasal prosedürleri yılbaşına kadar bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e nezaket ziyaretinde bulunarak, yeni görev döneminin hayırlı olmasını temenni etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Ergün de Türek ile Manisa'ya kazandırılması planlanan hafif raylı sisteme yönelik görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil'in geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde hafif raylı sisteme yönelik Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Başkan Ergün, son duruma yönelik şöyle konuştu, "Organize Sanayi Bölgesi noktasına bakarsak yapılması gereken en önemli yatırımlardan birinin hafif raylı sistem olduğu düşüncesindeyiz. Kurumlar arası işbirliği ile hafif raylı sistemi Manisa'ya kazandırmak istiyoruz. Geçen hafta itibariyle çalışmaları başlattık. Azmi Bey geçtiğimiz hafta Ankara'ya giderek Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin neticelerini Sait Türek başkanımız ve yönetim kurulu ile paylaşacağız" dedi.
Yaklaşık 18 Kilometrelik Güzergah Söz Konusu
Hafif raylı sistemin güzergahı hakkında bilgi veren Başkan Ergün, yeni otogardan şehir içerisine giren ve ardından OSB ve Celal Bayar Üniversitesi Kampüsü'ne varacak bir sistemi öngördüklerini belirterek, bir başka alternatifin de çevre yoluna paralel bir hafif raylı sistem olduğunu söyledi. Başkan Ergün güzergaha yönelik şöyle konuştu, "Hafif raylı sisteme yönelik seçim süreci içerisinde de açıklamalarımız olmuştu. Söz ettiğimiz güzergahlar konusunda tabii ki değişiklikler olabilir. Yeni garajdan başlayıp şehrin içerisinden geçmek suretiyle, Mehmet Akif Bulvarı'ndan OSB'ye uzanacak, CBÜ Muradiye Kampüsüne kadar gidecek yaklaşık 16-18 kilometrelik bir güzergah düşünüyoruz. Elbette burada işin en önemli noktalarından biri hafif raylı sistemin mevcut tren istasyonun olduğu bölgeden nasıl geçeceği konusudur. Bu konuyla ilgili de Azmi Bey ön görüşmeleri yaptı. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta genel müdürlük nezdinde bir geri dönüş olacaktır. Çünkü Manisa'nın içerisinden hızlı trenin geçmesiyle ilgili 7 tane kavşağın yapılması söz konusu. Bu da çok büyük bir maliyeti öngörüyor. Alternatif olarak da bizim 3-4 yıl önce sunduğumuz, mevcut çevre yolunun etrafından geçecek bir hızlı trenin yapılmasıydı. Bununla ilgili de bakanlık şuanda bir çalışma içerisinde. Çevre yolundaki kamulaştırmaların çok daha az bedelle yapılabileceği yatırımların değerlendirmelerini yapacaklar. Böyle bir karar değişikliğine gidilip gidilmeyeceği tahmin ediyorum önümüzdeki hafta netleşecektir. Bu anlamda istasyonun üzerinden geçecek olan hafif raylı sistemin durumu netleşince biz de bununla ilgili hemen proje hazırlıklarına başlayacağız. İnşallah bu süreçler en kısa sürede tamamlanır. Netleşen bilgiler ışığında yaklaşık 6 aylık süreyi bakanlık noktasındaki izinler, finans bacakları konularının tamamlanmasıyla sanıyorum yılbaşına kadar projenin hayata geçirilme süresini yaşayacağız. Şuanda finans ya da yatırım noktasında kesin bir rakam vermemiz söz konusu değil. Tabii ki işin elektrik sistemi, betonermeleri, depolama alanları gibi detayları çok fazla. İşin Buna istinaden tramvayların seçim noktasında kadar detayları var. Bunlar arka arkaya gündeme gelecektir. Amacımız kentimize hafif raylı sistemi kazandırmaktır" dedi.
Büyükşehir Erkine İhtiyaç Var
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Cemal Türek de OSB olarak hafif raylı sistemin hayata geçirilmesine yönelik destek vereceklerini belirterek, hafif raylı sistemin Manisa için önemine değindi. Türek, "Burada en büyük görev Büyükşehir Belediyesi'ne düşünüyor. Bunun yapılabilmesi için büyükşehir belediyesinin erkine ihtiyaç var. Zira bugünkü şartların sürdürülebilirliği ileriki süreç için mümkün görünmüyor. Otobüslerle ya da minibüslerle 50 bin kişiyi şehre getirip götürmek çok doğru bir yaklaşım değil. Ama çaresizlikten dolayı şuanda sistem bu şekilde yürüyor. Bunun en kısa sürede sonuçlanmasına yönelik, bu yolcu potansiyelini gören her türlü finans kuruluşunun bu sistemi finanse etmek için kredi vereceğini düşünüyorum. Çünkü OSB'deki fabrikalar da mevcut sistemden mutlu değiller. Yani servislerle işçi taşımak onları da sıkıntıya sokuyor. İşçinin sorumluluğu da fabrikanın üzerine biniyor. Fabrikaların giriş çıkış saatleri elastikleşemiyor, daha çok guruplar halinde değişimler oluyor. Bu anlamda bu konuyu önemsiyoruz. Diğer bir yönden de şehrimizin homojen gelişmesi, güzel, çağdaş bir şehir haline gelmesi hepimizin arzusudur. Manisa'ya metro belki önemli ve acil değildir ama hafif raylı sistem mutlaka olmalıdır. Kaldı ki şehir içerisindeki mesafeleri böyle bir sistem bağlayabilir. Üniversitemizden garajımıza doğru yapılacak ring şeklindeki hafif raylı sistem sorunları çözecektir. Geçen Eylül ayında Başkanımızla yaptığımız görüşmede kendisiyle işin detaylarına yönelik görüşmüştük. İnşallah süratle bu konuyu çözer ve kentimize kazandırırız. OSB olarak elimizden ne geliyorsa destek olup, bu işin bir yanında bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
Manisaspor Sürecini Bekleyip Göreceğiz
Ziyarette Genel Kurul arefesinde olan Manisaspor'a yönelik sorulan soru üzerine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Şuanda iş yoğunluğundan dolayı Manisaspor ile pek ilgilenme zamanımız olmadı. Haziran'ın 15'ine daha var. Süreci bekleyelim görelim. İlgili olanları, göreve talip olan arkadaşları basın yoluyla öğreniyoruz. Bu konuda aday olanların yolu açık olsun" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Hafif Raylı Sistem İçin Start Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?