Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, ülke genelinde eğitim sistemi içinde okul ve kurumlarda müdür, müdür yardımcılığı ve şube müdürlüklerine ilişkin on binlerce atamanın hukuk kuralları çiğnenerek yapıldığını savunarak, Danıştay'ın usulsüz atamalara onay vermediğini söyledi.
Hanefi Bostan, 12 yıldan beri ülke genelindeki eğitim sistemi içinde on binlerce atamanın hukuk kurallarını çiğnenerek yapıldığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlarının imzası ile gerçekleştirilen ve atama sebebi "makam oluru" ve "bakan onayı" olan atamaların hukuki hiçbir açıklaması bulunmadığını söyleyen Bostan, "Türk Eğitim Sen olarak üyelerimiz adına dava konusu yaptığımız atamalara ilişkin kararnameler bakanlık tarafından 657 sayılı yasanın 76. maddesine dayanılarak gerçekleştirilmiştir. 657 sayılı yasanın 76. maddesinin fazla geniş yorumlanarak ve bu maddenin arkasına sığınılarak yapılan atamalar hukuk dışıdır. 657 sayılı yasanın 76. maddesi memurların atanmaları konusunda istisnai bir düzenleme ihtiva etmektedir. Ancak ülke çapında tesis edilen on binlerce atamada görüleceği üzere eğitim camiasının içinde bulunduğu durum istisnai bir durum olmaktan çıkmış, yönetici atamaları kaosunu beraberinde getirmiş ve memurun idareye karşı güvenini tamamen yitirmesine sebebiyet vermiştir" dedi.
Atamalar hakkında bilgiler veren Bostan, "Mevzu bahis 76. madde 'kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler' demektedir. Bu madde; kariyer ve liyakat ilkelerini görmezden gelerek yandaşlarını istediğin yere nakledebilirsin dememektedir. Anılan maddeyle idarelere kamu görevlilerinin naklen atanmaları konusunda takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetkinin kullanımı kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı olup, bu açıdan yargı denetimine tabi bulunduğu İdare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Madde metnini suiistimal etmek suretiyle yapılan usulsüz atamaları hukuk korumamaktadır ve hiçbir surette de korumayacaktır" şeklinde konuştu.
Bakanlığın 76. maddeyi yorumlarken ve Danıştay içtihatlarında yerleşmiş kriterleri dikkate alması gerektiğini söyleyen Bostan, "Bu yerleşik içtihatlar bağlamında atamalar gerçekleştirilirken kariyer ve liyakat ilkelerinin uygulanması, kamu hizmetleri görevlerine girmede bütün kamu görevlilerine eşit imkanların verilmesi, kamu yararı ve hizmet gerekleri ilkeleri gözetilmelidir" diye konuştu.
Kariyer, 657 Sayılı Kanun'un ifadesi ile devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanının sağlanması anlamına geldiğini hatırlatan Bostan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kariyer ilkesi ile benimsenen temel prensip, kişisel veya siyasi çıkarların meslekte ilerlemedeki ihtimal dahilindeki olumsuzlukları önlemektir. Bu ilke sayesinde eğitim çalışanlarımızın; bilgi, tecrübe ve yeteneği dışında meslekte ilerlemek yolunda herhangi bir haksızlıkla karşılaşmasının önüne geçilmesi gereklidir. Diğer taraftan Liyakat ilkesi, diğer bir deyişle yeterlilik ise; devlet memurlarının hizmete giriş ve ilerleyişlerinde yeteneklerinin ve başarılarının temel alınmasını ifade etmektedir. Bu ilke, söz konusu hizmet için en ehil, en nitelikli, en başarılı kim ise, hizmetin ifasına yönelik tercihte ilk olarak onun öne çıkarılmasını sağlamaktadır. Eğitim çalışanlarımız, yüksek konumdaki kamu görevlilerine veya iktidara yakınlığına göre değil yeteneğine ve başarısına göre görevlere atanmalı ve görevlerinde ilerlemelidirler. Liyakat ilkesi; her türlü ayrımcılığı ve kayırıcılığı reddeder niteliktedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 12 yıldan beri 76. maddeye göre yaptığı atamalar ile bu ilkeleri çiğnemiş ve hukuku hiçe saymıştır."
Danıştay'ın ulussüz atama işlemini bozma kararını onadığını söyleyen Bostan, "16.06.2009 tarihinde İstanbul İli, Beykoz İlçesindeki Beykoz Anadolu Lisesi Müdürlüğüne usulsüz yapılan atamayı bir üyemiz adına sendika avukatımız Şahin Zenginal vasıtasıyla mahkemeye taşıdık. Yıllarca süren bir hukuki mücadeleden sonra Danıştay İkinci Dairesi 05.12.2013 tarihinde oybirliğiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın temyiz istemini ret ederek İstanbul 1. İdare Mahkemesinin verdiği işlemi bozma kararını onadı" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Hanefi Bostan: 'Danıştay Usulsüz Atamaya Onay Vermedi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?