Diyarbakır'da yaşayan 59 yaşındaki Fesih Akkuş, yaklaşık 20 yıl önce başlayan ve gittikçe artan; zayıflama, halsizlik, baş ağrısı, nefes darlığı şikayetleriyle başvurduğu hastaneler tarafından tanısı konulamayan ve bu süre boyunca Türkiye'nin birçok ilindeki merkezlerde çare arayan Akkuş'a, bu süre içerisinde kanser, akdeniz anemisi ve tifo teşhisleri dahi konuldu.
Fesih Akkuş tedavi olamadan geçirdiği sürenin sonunda bir gün evinde fenalaştı ve bilinci kapanan hasta Memorial Dicle Hastanesi'ne kaldırıldı. İlk etapta Kardiyoloji tarafından kalp yetersizliği, pulmoner emboli tanılarıyla takip edilen hasta yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verirken burada yapılan tahliller sonrası Akkuş'a, hipofiz yetmezliği teşhisi konuldu.
Yoğun bakım ünitesinde hayati tehlikesi bulunan ve yaşam mücadelesi veren Akkuş, uygulanan tedavi sonrası sağlığına kavuşarak taburcu oldu. 20 yıldır anlaşılamayan sorunun, beynin altındaki fasulye büyüklüğündeki 0,5 gramlık organ olduğunu öğrenen Akkuş, "Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" dedi.
HASTALIĞI BİR BAKIŞTA ANLADI
Halsizlik, düşük tansiyon, baş ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle koma durumunda Memorial Dicle Hastanesi'ne kaldırılan Fesih Akkuş, yaşamsal fonksiyonları durmak üzereyken, Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gökalp'in müdahalesi ile hayata döndü. Akkuş'un yüz şekli hipofiz yetmezliği sorununun olduğunu gösteriyordu. Bir bakışta konulan teşhisi yapılan testler de doğrulayınca, hasta özel bir tedavi programına alındı.
BANA KANSER TEŞHİSİ BİLE KOYDULAR
Yoğun bakımdaki tedavisi hipofiz yetmezliğine göre düzenlenen Akkuş, hastaneden 10 gün sonra sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu edildi. 20 yıl sonra sağlıkla tanışan Fesih Akkuş, tedavi olmak için çalmadık kapı bırakmadığını ancak sonunda ölümle burun buruna geldiğini anlattı. Ailesinin de hastalığından çok etkilendiğini dile getiren Akkuş, "Hayatımı kabusa çeviren bu hastalıktan kurtulduğum için çok mutluyum. Bana 20 yılda kanser, tifo, akdeniz anemisi teşhisleri konuldu. Ancak hiçbiri bendeki belirtilerin nedeni olan hastalıklar değildi. Meğer bütün sorunlarım küçük bir organdan kaynaklanıyormuş. Dr. Deniz Bey'in bir bakışta hastalığımı anlaması benim için büyük bir şanstı. Şu an kendimi sağlıklı ve mutlu hissediyorum. Sanki yeniden doğmuş gibiyim" dedi.
BELİRTİ VERMEDEN SİNSİCE İLERLEYEN BİR HASTALIK
Memorial Dicle Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Deniz Gökalp, hipofiz yetmezliğinin çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen bir hastalık olduğunu söyledi. Fesih Akkuş'un her türlü müdahaleye rağmen yükselmeyen tansiyonu ve düşük vücut ısısı ile genel görünümün hipofiz yetmezliğine işaret ettiğini dile getiren Doç. Dr. Gökalp, "Hipofiz yetmezliği sorunu hastayı koma haline sokabilir hatta ölümüne bile neden olabilir. Hastamız da koma halindeydi ve ateşi 35, tansiyon ise 60/40 mmhg idi. Hipofiz yetmezliği tanısı konulduktan sonra tedavisini yoğun bakımda düzenledik. Hastamız 10'uncu günde günlük ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde taburcu edildi" açıklaması yaptı.
FASULYE BÜYÜKLÜĞÜNDE AMA ORKESTRA ŞEFİ GÖREVİ YAPIYOR
Beynin alt bölgesinde fasulye büyüklüğündeki hipofiz bezinin, vücuttaki tüm hormonların düzenli çalışması için orkestra şefi görevi yaptığını dile getiren Doç. Dr. Gökalp, "Yaklaşık 0,5-1 gr ağırlığındaki hipofiz bezi küçük ama hayati önem taşıyan bir organdır. Sağlıklı büyüme, süt üretimi, tiroit fonksiyonlarının düzenli olarak çalışması, böbrek üstü bezlerinin uyarılması, idrarın yoğunlaşması, erkeklerde testis kadınlarda yumurtalıkların çalışması için gereklidir. Hipofiz hormonlarından bir veya daha fazlasındaki eksiklik, hipofiz yetmezliği adını alır" diye konuştu.
ENDER OLARAK GÖRÜLÜR
Hipofiz yetmezliği nedenleri arasında beyin ve hipofizde görülen tümörler, kafa travması, enfeksiyonlar, vasküler nedenler, baş bölgesine radyasyon maruziyeti ve özellikle doğum sırasında kadınların aşırı kan kaybetmesine bağlı olarak oluşan hipofiz nekrozu (Sheehan sendromu) gibi nedenlerle görülebileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Gökalp, "Hipofiz yetmezliği ender olarak görülür. Çok çeşitli klinik tablolarda kendini gösterebilir. Belirtileri halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, anemi gibi nonspesifik belirtiler olduğundan başka hastalıklarla kolay karışabilmekte ve tanısı gecikmektedir. Şiddetli hipofiz yetmezliği tablosu ile birlikte koma hali ve ölüme yol açabilir. Tedavi edilmeyen hipofiz yetmezliği hastalarında normal bireylere göre ölüm oranı 2-3 kat arttığı görülmüştür" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Hastalığına Çare Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?