Hastanede 'Manevi Destek Birimi'nden Hasta ve Yakınlarına Moral Desteği - Son Dakika
Güncel

Hastanede 'Manevi Destek Birimi'nden Hasta ve Yakınlarına Moral Desteği

Hastanede \'Manevi Destek Birimi\'nden Hasta ve Yakınlarına Moral Desteği

– SAMSUN Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce hizmete giren 'Manevi Destek Birimi'nde görevli iki uzman, 5 ayda hasta, hasta yakını ve hastane personeli olmak üzere toplam bin 500 kişi ile yüz yüze görüştü.

04.01.2016 12:35

– SAMSUN Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce hizmete giren 'Manevi Destek Birimi'nde görevli iki uzman, 5 ayda hasta, hasta yakını ve hastane personeli olmak üzere toplam bin 500 kişi ile yüz yüze görüştü. Manevi destek uzmanları görüşmeler sırasında vatandaşlarla gelecek kaygısı, ölüm korkusu, vücut bütünlüğünün kaybolacağı korkusu gibi konularda sohbet ediyor.

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan protokolle kapsamında Türkiye genelinde pilot olarak seçilen 6 ildeki 13 hastanede 'Manevi Destek Birimi' kuruldu. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce hizmete giren birimde 2 manevi destek uzmanı görev yapmaya başladı.

Görevliler 5 ayda hasta, hasta yakını ve hastane personeli olmak üzere toplam bin 500 kişi ile yüz yüze görüşme yaptı. Görevliler, hasta ve hasta yakınları gelecek kaygısı, ölüm korkusu, vücut bütünlüğünün bozulacağı kaygısı gibi endişeler gibi konularda konuştu.

Manevi Destek Birimi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sibel Arı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan protokolle bu alanda çalışmaların başladığını belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alanda lisansüstü eğitim çalışması olan uzmanlar görevlendirildi. Görevlendirilen personellerin katkısıyla yürüttükleri bu hizmette talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline dini-manevi konularda danışmanlık moral, motivasyon ve manevi destek sağlıyoruz" dedi.

Başhekim Yardımcısı Dr. Arı, hastanedeki tedavisi boyunca hayati kaygıları da içinde barındıran bir süreçten geçen hastaların manevi yönden desteklenmesi ve hastalık dolayısıyla yaşadıkları endişelerden kurtulmalarının tedavi sürecinde önem arz ettiğini söyleyerek, "Bu nedenle manevi destek birimlerinin önemli işlevlerinin olacağına inanıyoruz. Manevi Destek Biriminin hastanede görevli sosyal danışmanlık uzmanlarıyla ortak hareket edeceği bir yapı oluşturduk. Hekimler ve servis sorumluları tarafından yönlendirilen ilgili görevliler, ihtiyaç duyan tüm hasta, hasta yakını ve personellere ulaşıyor" diye konuştu.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Manevi Destek Biriminin 5 aydır faaliyet gösterdiğini dile getiren Başhekim Yardımcısı Arı, "Bu süreç zarfında hasta ve hasta yakınlarından olumlu tepkiler aldık. Hastaların bu süreci daha rahat atlatması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Manevi destek uzmanı olarak görev yapan Fatih Ergin, hastalarla görüşerek hastalık konusunda makul bir algı oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. Ergin, "Fiziksel hastalıkların tedavisinde kişinin ruhsal durumu, zihinsel dengesi, duygusal yaklaşımı büyük önem arz ettiğini biliyoruz. Hasta ve hasta yakınlarıyla bu anlamda olumlu ilişki kurarak onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Toplamda hasta, hasta yakını ve hastane personeli olmak üzere toplam bin 500 kişi ile yüz yüze görüşme yaptık. Hastalardan gayet olumlu geri bildirim aldık. Şifa ümidini aşılayarak hastalığın bireyin hayatındaki yeri konusunda olumlu bir algı oluşturma şansına sahip olduklarını ve bunun neticesinde hastaların hastalık sürecini daha rahat bir şekilde atlatabildiklerini memnuniyetle müşahede ettiklerini gördük" dedi.

Özellikle belirli bir hasta grubuna yoğunlaşmadıklarını, her türlü hastaya ulaşmayı hedefleyerek servis sorumlularının bilgisi ve hastaların onayı dahilinde hastaların ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten Manevi Destek Birimi'nde görevli Kenan Cam "Hastaların yanında olma, onların ellerinden tutma ve gönüllerine nüfuz etmede kalpten, sıcacık bir dokunuş hastalık sürecinde hastalara destek sağlıyor. Hastalarımızla görüşmelerimiz sırasında sıkıntılı anlarında onlara manevi olarak destek vermek amacıyla konuşmalar yapıyoruz. Bu görüşmelerin bir tedavi amacının olmadığını, tıbbi noktada hekimlerin gerekli müdahaleleri yaptığı, bizim tedaviye yardımcı olarak manevi desteği onlara verdiğimizi anlatıyoruz" şeklinde konuştu. Birimde şu an iki erkek görevlinin çalıştığını, ilerleyen süreçte iki kadın personelin de birimde görevlendirilmesinin planlandığı belirtildi.

Eşi hastanede tedavi gören 65 yaşındaki Erdal Güngör, manevi destek birimi uygulamasından çok memnun olduğunu belirterek, "Zaman zaman bizi ziyarete geliyorlar. Dini konularda bize yardımcı oluyorlar. Başka konularda da onlarla görüşebiliyoruz. Hastamızın tedavisi yapılıyor ancak bu uygulama hasta yakını olarak bize de destek veriyor" dedi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hastanede 'Manevi Destek Birimi'nden Hasta ve Yakınlarına Moral Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement