Hastaya Dokunmadan Robotla Ameliyat - Son Dakika
Güncel

Hastaya Dokunmadan Robotla Ameliyat

Hastaya Dokunmadan Robotla Ameliyat

Nasa tarafından astronotların uzayda ameliyat edilebilmesi amacıyla geliştirilen 'Da Vinci' adlı robot, İzmir'deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de kullanılmaya başlandı.

20.03.2012 13:59

Nasa tarafından astronotların uzayda ameliyat edilebilmesi amacıyla geliştirilen 'Da Vinci' adlı robot, İzmir'deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de kullanılmaya başlandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, 5.5 milyon liraya alınan robotun, 12 milyon Egeli'nin hizmetine sunulduğunu söyledi.

Egeli doktorlar da artık hastaya dokunmadan ameliyat yapabilecek. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, Muhittin Erel Anfisi'nde düzenlendikleri basın toplantısında Türkiye'de iki kamu hastanesi, 16 özel hastanede kullanılan 'Da Vinci' adlı robotu, üniversiteye de alıp, 'Ege 1' adını verdiklerini açıkladı. 5.5 milyon liraya alınan robot, genel cerrahi, üroloji ve kadın doğum ünitelerinde kullanılacak.

Operasyon yapılacak organı üç boyutlu gösterme, iyi aydınlatma ve 540 dereceye kadar dönebilen kolları sayesinde insan elinin ulaşamayacağı yerlere girme özelliği bulunan robotun, dört kolundan birine kamera, diğerlerine ameliyatta kullanılan kesim cihazları yerleştiriliyor. Robotun kollarına takılan cihazlara operasyon sırasında elektrik verilebiliyor ve yakma yöntemiyle kanamalar durduruluyor. Hastanın ameliyat edilecek bölgesine açılan üç keseden aletler geçiriliyor. Cerrah kumanda koltuğundan aletleri yönlendirerek, ameliyatı gerçekleştiriyor.

Prof. Dr. Fatih Şendağ, Ege Bölgesi'ndeki 12 milyon vatandaşın hizmetine sunulan Ege-1 ile yapılan ameliyatları, SGK'nın karşıladığını, bugüne kadar üç ameliyat yaptıklarını belirterek, robotun daha az enfeksiyon riski, komplikasyon, kan kaybı sağladığını, ameliyat sonrası ağrının azaldığını ameliyatın ardından hastanın ertesi gün ayağa kalkıp günlük işlerine devam edebildiğini söyledi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hastaya Dokunmadan Robotla Ameliyat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement