"Hayırlı Cuma"Yı Uygulayan Komitenin Başkanından "Çözüm Süreci" Tavsiyesi - Son Dakika
Güncel

"Hayırlı Cuma"Yı Uygulayan Komitenin Başkanından "Çözüm Süreci" Tavsiyesi

İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Dominic Hannigan, Kuzey İrlanda barış sürecinin cesaret, zaman ve çaba gerektirdiğini belirterek, "Bir zamanlar geçmişte yaşananlardan ötürü aynı odada bile bir arada bulunamayan taraflar, şimdi"...

10.04.2013 14:47

İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Dominic Hannigan, Kuzey İrlanda barış sürecinin cesaret, zaman ve çaba gerektirdiğini belirterek, "Bir zamanlar geçmişte yaşananlardan ötürü aynı odada bile bir arada bulunamayan taraflar, şimdi hükümette yan yana oturur hale geldi. Bu, siyaset aracılığıyla nelerin başarılabileceğini gösteriyor" dedi.

TBMM ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen "Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi" çerçevesinde Türkiye'ye gelen İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Hannigan, Bütçe Komisyonu Başkanı Ciaran Lynch ile Dışişleri ve Ticaret Ortak Komisyonu Üyesi Gerald Nash, Sheraton Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılışında konuşan TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Nazmi Haluk Özdalga, İrlandalı milletvekillerinin temaslarında Türkiye-AB ilişkilerinin gözden geçirildiğini, İrlanda'nın dönem başkanlığında açılması planlanan

"Bölgesel Politikalar" faslının ele alındığını ve Türkiye-İrlanda ikili ilişkilerinin değerlendirildiğini ifade etti.

İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Hannigan da AB'nin genişlemesinin önemine değinerek, birliğin 40 yıldır üyesi olan İrlanda'nın bu süre içinde ekonomik ve sosyal açıdan büyük kazanımlar elde ettiğini belirtti. Hannigan, "Bu ilerlemenin diğer ülkelerde de yaşandığını görmek istiyoruz" diye konuştu.

-IRA ile zorlu süreç

Türkiye'deki temaslarında İrlanda'nın "ihtilaf çözümü" konusundaki tecrübelerini de paylaştıklarını ifade eden Hannigan'a, ülkesinin IRA tecrübesi ışığında Türkiye'de yürütülen çözüm sürecini nasıl değerlendirdiği soruldu.

Kuzey İrlanda'nın bağımsızlığı için silahlı mücadele yürüten IRA ile İngiltere arasında 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması'nın (Good Friday Agreement) uygulanması için kurulan komitenin başkanlığını yürüten Hannigan, barış sürecine başlarken büyük zorluklar yaşandığını, tarafların orta yolu bulmasının zaman aldığını anlattı.

Hannigan, "Süreç, her iki taraf için de büyük cesaret, uzun zaman ve büyük çabalar gerektirdi. Ancak dışarıdan gelen tavsiyeler de çok işimize yaradı. ABD'den ve Avrupa'dan büyük destek gördük, dürüst arabuluculardan yardım aldık" dedi.

Tüm ilgili tarafların riskler alması ve adımlar atması sonucunda çözüme ulaşıldığını vurgulayan Hannigan, "Aradan 15 yıl geçtikten sonra, bir zamanlar geçmişte yaşananlardan ötürü aynı odada bile bir arada bulunamayan taraflar, şimdi hükümette yan yana oturur hale geldi. Bu, siyaset aracılığıyla nelerin başarılabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Hannigan, sorunun siyasi yollardan çözülebilmesi için, siyasetçilerin ortak barış hedefi çerçevesinde bir araya gelmeleri ve çaba göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

İrlanda Parlamentosu Bütçe Komisyonu Başkanı Lynch de yalnızca silahların bırakılması değil, zihniyetlerin de değişmesi gerektiğini belirterek, tarafların tarihten gelen pozisyonlarını bir yana bırakmalarının önemine işaret etti.

Lynch, Kuzey İrlanda barış sürecinde ilk başta küçük sorunların ve sembolik konuların çözüme ulaştırıldığına dikkati çekerek, güvenin tesis edilmesinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Dışişleri ve Ticaret Ortak Komisyonu Üyesi Nash da sürecin devamlılığının sağlanabilmesi için ekonomik ilerlemenin sürmesi gerektiğini ifade ederek, geçmişte silahlı mücadelede yer almış kişilerin hayatlarına devam edebilmeleri için onlara ekonomik açıdan fırsatlar sunulmasının önemli olduğunu kaydetti.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Nazmi Haluk Özdalga da çatışmaların çözüm süreçlerinin her ülkede kendine has yönleri olduğunu, ancak tecrübelerden istifade edilebileceğini söyledi.

-"Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz"

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Dominic Hannigan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin müzakere sürecinde fasılların tamamlandığı ve katılımın onaylandığı güne gelindiğinde, konu pek çok ülkede halk oyuna sunulacak. İrlanda'da da her ülkenin katılımı için yapılacağı gibi bir referandum olacak. Bu açıdan önemli olan nokta, halkımızın Türkiye'yi daha iyi tanıması."

Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle son yıllarda Brüksel'den pek de olumlu mesajlar gelmediğini, öte yandan, müzakere sürecinin uzamasının Türk halkında hayal kırıklığı yaratmış olabileceğini dile getiren Hannigan, "İrlanda, bu nedenle genişleme konusunu tekrar gündeme getirdi. Bu nedenle fasılların açıldığını görmek istiyoruz. Bu bölgede genişleme görmemiz çok önemli. Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz" ifadesini kullandı.

AB üyeliğinin Türkiye'ye ekonomik açıdan büyük katkısı olacağını, AB'ye de bölgenin ekonomik ve siyasi gelişiminde daha güçlü bir rol kazandıracağını söyleyen Hannigan, üyeliğin hem Türkiye'nin hem birliğin hem de dünyanın yararına olacağını sözlerine ekledi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hayırlı Cuma'Yı Uygulayan Komitenin Başkanından 'Çözüm Süreci' Tavsiyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement