RIFAT YERLİKAYA - Konya Şeker'in Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde yer alan yem fabrikasında, öğütülmüş mısır 185 derecede pişirilerek, küçük ve büyükbaş hayvanlar için cips görünümünde "mısır gevreği" üretildi.
Yem Fabrikası Müdürü Ahmet Diler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarıma dayalı sanayi entegrasyonunda önemli başarılara imza atan Konya Şeker'in bölgede artan mısır üretimini göz önünde bulundurarak, buna uygun yatırımlar yaptığını söyledi.
Bu kapsamda fabrikada mısır pişirme ünitelerini kurarak yeni bir yem üretmeye başladıklarını ifade eden Diler, "Sadece öğütülmüş mısırdan üretilen ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen 'mısır gevreği', öğütülmüş mısırın 185 derecede, 70-80 barlık atmosfer basıncında, buhar ve su verilerek pişirilmesiyle elde ediliyor. Yüksek basınçtan sonra ürünün normal ortama alınmasıyla, kendiliğinden kabaran, cips görünümündeki bu yem, normal mısır yemine göre hayvanlar tarafından daha kolay hazmediliyor ve ürünün neredeyse tamamı sindirildiği için, et tutma oranını yükseltiyor. Dolayısıyla da et verimini arttırıyor" dedi.
"Ürettiğimiz yem mısır cipsi kadar lezzetli"
Diler, ürünün görüntüsünün cipse benzediğini, hijyenik ortamda üretilen yemin tadına bizzat kendisinin de baktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ürettiğimiz yem, mısır cipsi kadar lezzetli. Hayvanlar da severek yiyor. Verimliliği artırmak için hayvanların verdiğimiz yemi severek yemesi gerekiyor. Türkiye'de ilk kez Konya Şeker'in ürettiği bu yemi de hayvanlar, çocukların patates cipsini severek yediği gibi büyük bir iştahla yiyor. Bu yeme bir anlamda hayvanların cipsi diyebiliriz. Hayvan yemini severek yerse size daha fazla verim sağlar. Zoraki yem yiyen hayvanın ürünü de zoraki elde edilir. Yemin daha önce deneme üretimlerini yaparak, 3 ay boyunca Konya Şeker'e ait çiftliklerde değişik ırklardaki besi hayvanlarına yedirdik. Ar-Ge ekibimiz çeşitli besi grupları oluşturdu. Bir kısmını normal besi yemi ile besledik. Bir kısmını mısır ağırlıklı besledik. Bir gruba da ana yem maddesi olarak mısır gevreği verdik. Sonuçları gün gün not ettik, hayvanların tavırlarını, iştahlarını, yeme saatlerindeki isteklerini gözledik. Birincisi, mısır gevreği ağırlıklı beslenen grubun daha iştahlı olduğunu tespit ettik. Aynı miktarda yemle beslenmelerine rağmen, mısır gevreği ile beslenen grubun aynı ırk hayvanlara göre yüzde 15-25 arasında daha çok et tuttuğunu tespit ettik."
Bu ürünle, daha az miktarda mısır ile daha kısa sürede daha çok et üretmenin mümkün olduğunu anlatan Diler, bunun hem üretici açısından hem de besi materyali yetersiz olan ülkemiz hayvancılığı açısından önemli olduğunu aktardı.
Çiftliklerde yaptıkları denemelerden olumlu neticeler almaları üzerine seri üretime başladıklarını dile getiren Diler, "Şimdilik saatte 15-20 ton üretim yapabiliyoruz. Şu anda mısırı pişirip gevrek veya cips görünümüyle piyasaya yem olarak arz eden başka bir fabrika bulunmuyor. Yani hayvan yemi olarak mısır gevreğini piyasaya ilk kez Konya Şeker çıkarıyor. Ürünün çiftçiye maliyeti de piyasa şartlarına göre uygun olacak. Bayi bazında yaklaşık 500 satış noktamız bulunuyor. Bayilerimize numuneleri göndermeye başladık. Yemin tüm bayilere dağıtımının tamamlanmasından sora çiftçilerin ürünümüzü tercih edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise ülkemizin hayvancılıktaki iki temel probleminden birinin verim, diğerinin de besi materyalleri konusundaki yetersizlikler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Konya Şeker inisiyatif kullanmış ve daha önce de TÜBİTAK ve üniversitelerimizle ortak çalışarak çok sayıda ve hayvanın özelliğine göre kullanılmak üzere besi ve süt yemi çeşitlerini üretmişti. Şimdi de yem fabrikamızın Ar-Ge birimi ülkemizin hem kıt olan besi materyalinden tasarruf etmesini sağlayacak hem de üreticinin daha az yemle daha çok verim elde etmesini sağlayacak mısır gevreğini geliştirdi. Ülkemiz hayvancılığına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz bunun benzer uygulamasını ABD'ye yaptığımız bir ziyarette büyük çiftliklerde görmüştük. Bir çiftlikte mısırın haşlanarak hayvanlara yedirildiğini tespit etmiştim. O seyahatin dönüşünde hazmı kolaylaştıran ve yemin neredeyse tamamının ete dönüşmesini sağlayan bu metodu arkadaşlarımdan incelemelerini ve bu uygulamanın nasıl geliştirilebileceğine çalışmalarını istemiştim. Uzun ve titiz bir çalışma sonucunda yem fabrikamız mısır gevreğini geliştirdi, bu ürünün çeşitli versiyonlarının denemesini bizzat çiftliklerimiz de yaptı. Nihayet en az miktarda mısırla en yüksek verimin elde edildiği nihai ürünü geliştirdi. Bu ürünün kullanımın yaygınlaşmasıyla hem üretici kazanacak hem de ülkemiz kazanacak." - Konya
Son Dakika › Güncel › Hayvanlar İçin de 'Cips' Ürettiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?