Beyaz Hareket Derneğince, "Hindistan- Türkiye İlişkileri" konferansı düzenlendi.
Beyoğlu'ndaki Sivil Dayanışma Platformu'nda yapılan konferansta konuşan Yeni Delhi Objektif Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Muhammed Mansur Alam, Hint Müslümanlarının Türkiye'yi çok sevdiğini, Hindistan ve Osmanlı arşivlerinde iki ülkeyle ilgili çok sayıda bilgi ve belge olduğunu anlattı.
Alam, "Hint Müslümanları, Türkiye'nin korunmasını kutsal bir amaç olarak gördü. Bu kapsamda, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için maddi yardım yapıldı. Yapılan bu yardımlar sayesinde Türkiye İş Bankası kuruldu. İki ülke arasında 1922 yılına kadar güçlü ilişkiler vardı." dedi.
İki ülkedeki geniş kaynaklara karşın 100 yıla yakındır Türkiye ile Hindistan'da, iki ülkenin birbirleriyle ilgili yeterli araştırma yapılmadığını kaydeden Alam, "İki ülke arasındaki büyük arşivler bir fırsattır. Değişmekte olan global süreçte iki ülke arasında nasıl bir iş birliği yapılabileceğini bu tarihi mirası çalışarak görebiliriz." diye konuştu.
Yazar Müfit Yüksel ise Emeviler döneminde deniz ticaretinden dolayı Hindistan'ın Müslümanlaşmaya başladığını, daha sonra Gazneliler döneminde de Müslümanlaşmanın devam ettiğini söyledi.
Yüksel, "İngilizler Hintlileri birçok alanda kullandı. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'ya karşı Kut'ül Amare'de, Çanakkale'de savaştırılan askerlerin bir kısmı Hintliydi. Bu Hintlilerin çoğu da Müslümandı. Kut'ül Amare'deki 13 bin İngiliz askerinin çoğu Hintliydi. Çanakkale'de İngilizler ait Helles Anıtı'nın çevresine baktığımız zaman çok sayıda Hintli Müslüman ismine rastlarız." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Hindistan-Türkiye İlişkileri' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?