Denizli Devlet Hastanesi çocuk psikiyatri uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, hiperaktivite bozukluğu görülen çocukların tedavisinde ilaç kullanmanın tek başına çözüm oluşturmadığını, aile ve öğretmenlerin yaklaşımının da önemli olduğunu söyledi.
Dr. Ardıç, çocukluk çağının en sık görülen rahatsızlıklarından dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun, son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen nörobiyolojik rahatsızlık olduğunu söyledi. Dr. Ülkü Akyol Ardıç, rahatsızlığın Türkiye'de yüzde 7 gibi yüksek oranda görüldüğünü vurguladı. Dr. Ardıç, hiperaktivite bozukluğunun kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellemeye yönelik denetim eksikliği nedeniyle ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluk olduğunu söyleyerek, "Bu, toplumda yüzde 7 gibi çok yüksek oranda görülen, çocuklukta başlayıp yetişkinlikte de devam edebilen bir rahatsızlıktır. Hiperaktivitenin belirtilerini dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olarak sıralayabiliriz""dedi.
Hiperaktivite bozukluğu olan çocukların normal çocuklara göre çok hareketli olduğunu, 'bitmek bilmeyen' enerjileri olduğunu belirten çocuk psikiyatri uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, hastalık belirtileri ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Çocuk uygun olmayan durumlarda sağa- sola koşturuyor, sınıfta oturması gerektiği halde oturamıyorsa, * Öğretmeninden 'Çevresindekileri konuşturuyor' ve 'Dikkat dağıtıyor' diye şikayetler geliyorsa, * Göstermesi gereken başarının altında başarı gösteriyorsa, * Ödev yapmakta zorluk çekiyorsa, * Eşyaları sağda solda unutuyorsa, * Seslenildiğinde duymuyorsa, * Okula hazırlanmakta zorluk çekiyorsa, * En önemlisi zeka kapasitesinin altında akademik başarı sergiliyorsa ailelerin alarma geçmesi ve mutlaka bir çocuk ve ergen psikiyatri uzmanından destek alması gerekmektedir."
Ardıç, 'Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda' aile, okul, hekim arasında sıkı bir işbirliği olması gerektiğini vurgularken, şöyle devam etti:
"Her çocuk için ideal tedavi farklıdır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülen çocuk ve ergenlerin uzman hekim tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu rahatsızlıkta uzman hekimin uygun gördüğü ilaç ile birlikte kişisel psikolojik tedavi ve doğru aile desteğinin birleştirilmesi çok iyi sonuç vermektedir. Ebeveynlerin koşulsuz desteği ve öğretmenlerle kusursuz bir işbirliği çocuğun davranışı ve performansı üzerinde kayda değer düzeyde iyileşme sağlamaktadır." - Denizli
Son Dakika › Güncel › 'Hiperaktivitede İlaç Tedavisi Tek Başına Çözüm Değil' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?