Kuraklığın Hububata Etkisi - Son Dakika
Güncel

Kuraklığın Hububata Etkisi

Kuraklığın Hububata Etkisi

Kırıkkale, Yozgat ve Kırşehir'in hububat ekimi yapılan ve adına vatandaşların Bozkır dediği bölgede hububat hasadına başlandı.

04.07.2014 14:59  Güncelleme: 15:09

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri kabul edilen Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat illerinde hasadına başlanan hububatda olumsuz hava koşulları nedeniyle geçen yıla göre rekoltede yüzde 25 - 30 civarında kayıp bekleniyor.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Karakeçili ilçesinde Mehmet Çayır'a ait buğday tarlasında biçerdöverlerle hasat yapılırken AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki verilere bakıldığında geçtiğimiz ekim ayından mart ayına kadar ürünlerin yeterli yağışı almadığını söyledi.

İstatistiki verilere bakıldığında mart ayı başında kente 129 milimetre yağış düştüğünü dile getiren Kırbaş, "Geçen yıla göre yağış oranında yüzde 25'lik bir kayıp vardı. Buğdayın fizyolojik gelişimine baktığımızda sapa kalkma dönemine kadar yağış almadı. Mayıs ayında buğday gelişimini tamamladı ve dane doldurma dönemine girdiğinde yağışlar düştü. İyi bir yağış aldı ve buğdaylar danesini doldurdu. Ama geç gelen bir yağış olması sebebiyle kardeşlemeyi yeterince yapamadılar ve istenilen ürün alınamadı" dedi.

Kırbaş, Kırıkkale'de 306 bin hektar ekilebilir alanın 190 bin hektarında hububat tarımı yapıldığını, buğdayın kalitesine bakıldığında kalitesinin iyi olduğunu söyledi.

Şu anda piyasada buğday fiyatlarının geçen yılki fiyatların üzerinde olduğunu ifade eden Kırbaş, buğday fiyatlarının 80 – 85 kuruş, arpanın ise 70 - 75 arasında olduğunu belirtti.

Kırbaş, arpada durumun biraz daha kötü olduğunu dile getirerek, şöyle devem etti:

"Arpa gelişimini biraz daha erken tamamladığı için yağışlar arpanın verim döneminde yani başak doldurma dönemine yetişemedi. ve bu süreçte hem kardeşleşme tamamlanamadı hem de sapa kalkma döneminde arpalar yeterince boy alamadılar. Bu anlamda saman veriminde de ciddi manada verim düşüklüğü var."

Yağışın iyi olduğu yerlerde verimin iyi olduğunu anlatan Kırbaş, yağışın genel olarak düşük olduğu yerlerde yüzde 30 – 40'lar düzeyinde özellikle arpada verim düşüklüğü olduğunu öne sürdü.

Kırbaş, buğday veriminin dekar başına 250 kilogram arpanın ise 200 – 250 kilogram civarında olduğunu belirterek, "Arpayı biraz daha düşük bekliyoruz. Buğday ve arpanın rekoltesinin geçen yıllara oranla düşük olmasını bekliyoruz, ancak kalite bakımından oldukça iyi. Fiyatlar da bu manada iyi gidiyor" şeklinde konuştu.

Kuraklığa bağlı hasar tespit çalışmalarının yapıldığını da ifade eden Kırbaş, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesi için çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuraklığın Hububata Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement