Hükümet Ortaklarına Seçim Darbesi - Son Dakika
Güncel

Hükümet Ortaklarına Seçim Darbesi

Hükümet Ortaklarına Seçim Darbesi

Almanya'da 2009 yılından bu yana eyalette iktidarda olan CDU, son 50 yılın en kötü sonucunu aldı.

07.05.2012 10:36  Güncelleme: 11:17

Almanya'nın en küçük eyaletlerinden biri olan Schleswig-Holstein'de yapılan parlamento seçimlerinde seçmen, Federal Başbakan Angela Merkel'in hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile koalisyon ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP) büyük oy kaybına uğradı.

2009 yılından bu yana eyalette iktidarda olan CDU, Schleswig-Holstein Eyaleti'nde son 50 yılın en kötü sonucunu alarak, yüzde 31'e geriledi. İktidardaki CDU'nun koalisyon ortağı FDP de yüzde 6.9 oy kaybıyla, yüzde 8'e geriledi. Açıklanan ilk sonuçlara göre ana muhalefetteki Sosyal Demokratlar (SPD) oy oranını 4.5 puan artırırken, yüzde 29.9 ile artık iktidara ortak olduğu mesajını verdi. Eyalette bugüne kadar elde ettiği en yüksek oy oranına ulaşan Yeşiller Partisi de yüzde 13,3'lük oranla üçüncü parti oldu. Sol Parti, yüzde 3.8 oy kaybıyla baraj altına düşerken, Korsanlar Partisi ülke genelindekini yükselişini devam ettirerek, yüzde 8,5'lik oy oranı ile bu eyalet parlamentosuna da 6 milletvekilli ime girdi.

Açıklanan sonuçlarla Hıristiyan Demokrat Parti ile SPD, Schleswig-Holstein Eyalet Parlamentosu'nda 22'şer sandalyeye sahip oldu. Yeşiller Partisi'nin 10, liberal FDP'nin de 6 sandalye kazanması bekleniyor. Danimarka kökenli azınlığı temsil eden SSW de yüzde 4,6'lık oy oranıyla 3 sandalyeye sahip oldu.

Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun Schleswig-Holstein eyaletinde SPD ile hükümet kurma yoluna giderek 'Büyük koalisyon' kurmak isteyebileceği ifade edildi. Deutche Welle, SPD yetkililerinin, Yeşiller ve SSW ile birlikte üçlü bir koalisyon kurmak istediklerini bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hükümet Ortaklarına Seçim Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement