Yemen'de yönetim karşıtı Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC), Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının, bazı temel eksikliklere rağmen masaya yatırılabileceğini bildirdi.
Husiler ile GPC'yi temsil eden müzakereci heyetten yapılan yazılı açıklamada, BM temsilcisi Şeyh Ahmed tarafından sunulan barış planının, "ilkesel" açıdan memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
Açıklamada, teklifin "genel çerçevesi, ayrıntıları ve takviminin" tek bir tarafın (hükümet) vizyonunu yansıttığına ve temel eksiklikler barındırdığı savunularak, şu ifadelere yer verildi:
"Barış planında 10 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasına teşvik edilmekle yetiniliyor. Suudi Arabistan ile Yemen sınırında tek bir açıdan tedbirlerin alınması talep ediliyor. Ekonomik ve insani boyut ise gözardı ediliyor."
Siyasi düzenlemelere geçmeden önce Husilerin ele geçirdikleri kentlerden çekilmelerini ve silahlarını teslim etmelerini öngören BM kararına dikkat çekilen açıklamada, ülkedeki ağır silahların üçüncü tarafsız bir tarafa teslimini içeren ABD önerisinin de kabul edilmediğine işaret edilerek, BM'nin teklifinde birinci muhatapların atlanılarak gerçekçi olmayan tarafların önerilerinin benimsendiği öne sürüldü.
Açıklamada, "herhangi bir adım atılmadan önce yürütme erkinin oluşturulması ve bu süreçte uzlaşı ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiği" vurgulandı.
Barış planında Yüksek Askeri ve Güvenlik Komitesi ile alt kuruluşlarının, mutabakat çerçevesinde kurulan yeni yürütme erki tarafından oluşturulacağı ayrıntısının ve bazı önemli meselelerin gözardı edildiği, buna rağmen teklifin tartışılabileceği kaydedildi.
BM'nin yeni önerisinin ayrıntıları henüz net olarak açıklanmadı ancak Husilere yakın medya kuruluşları, barış haritasının, "Hadi'nin yetkilerini kısıtlayacağını" iddia ediyor.
Yemen Cumhurbaşkanı Andurabbu Mansur Hadi, Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını, "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu" için kabul etmediklerini açıklamıştı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Yemen'deki krizin çözümü için Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin Sana'dan çekilmesi, ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimini içeren "yeni bir plan ve yöntem" belirlediklerini açıklamıştı.
Körfez ülkelerinin öncülüğünde ortaya atılan Körfez girişimi, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 2011 yılındaki devrimin ardından iktidara teslim edilmesini, Mart 2013 ile Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen ulusal diyalog görüşmeleri ise Yemen'in 6 bölgeden oluşan federal bir yapıya dönüştürülmesini öngörüyordu.
BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2015 yılında aldığı 2216 sayılı karar ise Husilerin ele geçirdikleri kentlerden çekilmelerini, silahların teslim edilmesini ve akabinde siyasi düzenlemelere geçilmesini öngörüyor.
Son Dakika › Güncel › Husilerden BM'nin Teklifine Yeşil Işık - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?