İkinci Vatanları"Nda Türkçe Öğreniyorlar - Son Dakika
Güncel

İkinci Vatanları"Nda Türkçe Öğreniyorlar

İkinci Vatanları"Nda Türkçe Öğreniyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kentte yerleştirilen Suriyelilerden 829'u, açılan kursta Türkçe öğreniyor Suriyeli Macide el Muhammed: "Türkiye, bize kapılarını açtı.

12.01.2014 11:45

RAMAZAN KAYA - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kentte yerleştirilen Suriyelilerden 829'u, katıldıkları kursta Türkçe öğreniyor.

Malatya merkeze bağlı Fatih köyündeki konteyner kentte yaşayan Suriyeli sığınmacılara, 36 Türk öğretmen eğitim veriyor. Yaklaşık 2 ay önce başlayan ve 200 saat eğitim verilmesi hedeflenen kursta, Suriyelilere Türkçe okuma-yazma öğretiliyor.

Hafta sonu 30 derslikte 617, hafta içi ise 7 derslikte 212 Suriyelinin katıldığı kursun, 2 ay sonra tamamlanması planlanıyor. Konteyner kentte, Suriyelilere Türkçe kursunun yanı sıra dikiş nakış, trikotaj, halıcılık ve kuaförlük konusunda eğitim veriliyor.

Konteyner kentin sorumlu yöneticisi Nihat Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz döneminde açtıkları kursta bin 700 Suriyeli çocuğun Türkçe öğrenmesini sağladıklarını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kurslarla, Suriyelilere acılarını ve sıkıntılarını unutturmaya çalıştıklarını dile getiren Yazıcıoğlu, Türkçe kursuna çok yoğun bir ilgi olduğunu belirtti.

Tamamlanan her kursun ardından yeni bir eğitimin başladığını ifade eden Yazıcıoğlu, amaçlarının bütün misafirlere Türkçe öğretmek olduğunu belirterek, "Suriyeliler, ülkelerine döndüğünde her şeyi unutabilirler ama Türkçe'yi asla unutmayacak. Türkçe öğrendikleri ve konuştukları için çok mutlular" diye konuştu.

Öğretmen Çiğdem Çelebi ise 20 öğrencisinin Türkçe grameri ve konuşmayı öğrendiğini ifade ederek, "Onların Türkçe konuştuğunu görmek bizi çok çok mutlu ediyor" dedi.

Bu kursta görev aldığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Çelebi, "İyi ki böyle bir kurs var. İyi ki onlara Türkçe öğretebiliyoruz. Bu, çok büyük bir ayrıcalık" ifadesini kullandı.

"Türkiye, bizim ikinci vatanımız"

Kursa katılan Vefa el Muhammed de ülkesinde İngilizce öğretmeni olduğunu, konteyner kentte sığınmacı ailelerin çocuklarına eğitim verilen okulda gönüllü olarak İngilizce derslerine girdiğini söyledi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçtıklarını ve Türkiye'nin kendilerine sahip çıktığını anlatan Muhammed, bu yüzden Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, "Türkçe'yi öğrenmek için bu kursa katıldım. Türkçe'yi öğrendim. Bu yüzden çok mutluyum. Ülkeme döndüğümde yakınlarıma Türkçe'yi öğreteceğim" dedi.

Hemşire Macide el Muhammed ise konteyner kentteki sağlık ocağında gönüllü çalıştığını söyledi.

Türkçe kursu sayesinde, hastalarla sağlık personeli arasındaki iletişimi sağladığını dile getiren Muhammed, "Türkiye, bize kapılarını açtı. Türkiye, ikinci vatanımız oldu. Bu iyiliklerini hiç unutmayacağız. Bunun için Türkçe öğreniyorum" diye konuştu.

Suriyeli Ahmed el Şemali de kendilerine sahip çıkan Türk yetkililere teşekkür etti. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İkinci Vatanları'Nda Türkçe Öğreniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement