IMF, Yunanistan'a Yardımdan Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

IMF, Yunanistan'a Yardımdan Çıkıyor

IMF, Yunanistan\'a Yardımdan Çıkıyor

IMF'nin, iflas tehdidi altındaki Yunanistan'a yapılacak mali yardımlara katılmak istemediğini belirtti.

24.07.2012 12:03  Güncelleme: 12:31

Uluslararası para fonu IMF'nin, iflas tehdidi altındaki Yunanistan'a yapılacak mali yardımlara katılmak istemediği, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de Yunanistan'a verilecek ikinci kredi paketi için daha fazla çaba göstermemesinin beklendiği ifade edildi.

Haftalık haber dergisi Der Spiegel, Avrupa Birliği'nin yüksek diplomatik temsilcilerine dayanarak verdiği haberde, AB çevrelerinde bazı AB ortaklarının Atina'ya daha fazla yardım konusunda endişeleri olduğu ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu ve IMF temsilcilerinden oluşan üçlü heyetin, Yunanistan'da tasarruf reformlarının ne kadar uygulandığını kontrol etmeyi sürdürdüğü belirtildi.Deutshe Welle, 'Troyka' olarak nitelendirilen üçlü heyetin ilk incelemelerde Yunanistan'ın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu ve sorunların aşılması için daha fazla mali yardım gerektiğini bildirdiğini aktardı. Heyet, Yunanistan Hükümeti'nin yapısal reformlara bir an önce el atmasını ve zenginlerden daha fazla vergi alınmasını istedi. Troyka'daki isimlerin Cuma günü Yunanistan'ın yeni başbakanı Antonis Samaras ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Yunanistan'la tekrar görüşmelere oturulmasına karşı olduğunu açıkladı. Yunanlar'ın tekrar tasarruf reformlarını değiştirmek istemelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Westerwelle, önceki antlaşmanın özünde bir değişikliğe gidilmeyeceğini ifade ederek, Atina'dan durumu ciddiye almasını rica etti.

YUNANİSTAN'A DESTEK TÜKENİYOR

Ekonomi Bakanı Philipp Rösler de, Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması için daha fazla bir şans görmediğini söyledi. Yunanistan'ın kendisine şart koşulan ve kendisinin de kabul ettiği eksikleri gidermemesi halinde daha fazla yardım almayacağını belirten Rösler, bu durumda bu ülkenin iflasa giderek borçlarını ödeyemez duruma düşeceğini, Euro bölgesinden çıkması konusunun da artık zaten korkulan bir durum olmaktan çıktığını kaydetti. Rösler, 'Burada çok açık bir şekilde dile getiriyorum. Yunanistan yükümlülüklerini yerine getirmezse, daha fazla yardım yapılamaz.' dedi.

Süddeutsche Zeitung, reformları geciktiren Yunanistan'ın mali kaynak ihtiyacının, ikinci yardım paketinde öngörülen 130 milyar eurodan çok daha fazla olduğunu Atina'ya yardımda bulunan ülke ve kurumların yardımların artırılmasına artık sıcak bakmadığı ifadeleri yer aldı. Gazete, Başbakan Angela Merkel'in üçüncü kez Yunanistan'a yardım paketi için Parlamentodan talepte bulunmayacağını yazdı.

ALMANYA'DAKİ YORUMLAR

Bonn'da yayımlanan General Anzeiger gazetesi bu konudaki yorumunda asıl sorunun Yunanistan olmadığını belirterek, 'Zira olaylar çorap söküğü gibi gelişecek. Yunanistan pes ederse, spekülasyonlar bir sonraki ülkeyi hedef almaya başlayacak. Sıradaki ülke İspanya ise, işte o zaman durum ciddi demektir' diye yazdı.

Stuttgarter Zeitung da Yunanistan'daki reform sürecindeki tıkanma görüldüğünü 'Yunanistan faciası'nda esas nedenin ülkenin siyasi sisteminde aranması gerektiğini savundu. Gazete, 'Bu krizin kökenleri adam kayırmacılığa kadar uzanıyor, yolsuzluk ve keyfiyet değişime yıllardır ket vuruyor. Yunan politikacılar bu yapıyı çökertmeyi göze almadığı sürece, Yunanistan'ın sorunları çözülmez. Ülke çapında bir reform rüzgarı esmeli. Ancak iflas tehdidi yüzünden bu rüzgarın esamesi okunmuyor' diye devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel IMF, Yunanistan'a Yardımdan Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement