Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 HES projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan onaylanıp, çalışmalara başlandı. Kentteki sivil toplum kuruluşları 90 kilometre mesafede yapılacak olan 3 HES'in Dicle Nehri'ni kurutacağını belirterek, projeye tepki gösterdi.
"HES'LERİ YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"
Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, Dicle Nehri'nde yapılacak olan 3 mini HES ile ilgili vaziyet planları ve proje sürecinin devam ettiğini belirterek, "Şu anda 3 tane mini HES'in vaziyet planı hazır. Dicle Nehri üzerinde daha önce yapılan barajların nehrin akışını ve debisini nasıl değiştirdiğini özellikle yaz dönemlerinde kuruma noktasına geldiğini, bu son yapılacak olan HES'lerle birlikte nehrin tamamen can suyunun da durma noktasına bizi kaygılandırıyor. HES'lere yargıya taşıyacağız" dedi.
HES'LERLE DİCLE'NİN KURUMA NOKTASINA GELECEK OLMASI BİZİ KAYGILANDIRIYOR
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kupan, bu projelerin sonuçlarını daha önce Munzur ve Karadeniz'de gördüklerini, HES'lerin doğaya ne kadar zarar verdiğine hep birlikte tanıklık ettiklerini belirterek, şöyle dedi:
Dicle Nehri üzerinde daha önce yapılan barajların nehrin akışını ve debisini nasıl değiştirdiğini özellikle yaz dönemlerinde kuruma noktasına geldiğini, bu son yapılacak olan HES'lerle birlikte nehrin tamamen can suyunun da durma noktasına bizi kaygılandırıyor. Tabi ki bizim yaşam alanlarımız, su kaynaklarımız olsun bugün kar anlayışına hizmet eden bir anlayış çerçevesinde kullanılıyor. Bu kaynaklara yönelik hükümetin ciddi tasaruflarda bulunması biz meslek odalarını kaygılandırıyor. Bu projeler yapılırken bunların halk ile haklı bir şekilde hazırlanmasından düşünüyorduk. Ama maalesef bu projeleri farklı yerlerde basın aracılığı ile duyuyoruz.
"10 BİN YILLIK TARİH BÖYLE KÜÇÜK PROJELERE HEBA EDİLMEMELİ"
10 bin yıllık tarihin böylesi küçük projelere heba edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Birinci regölatör Hantepe, ikinci regölater tarihi Ongözlü Köprü'nün alt tarafında, üçüncü regölatör ise Başaklı Köyü'nde yapılıyor. 15 megawait kapasiteli enerji üretilecektir. Şu anda Dicle Nehri'nin bulunduğu kod itibariyle uygun olmadığı için 20 kilometrelik iletim hattıyla başka bir noktada oradan tribünlere su taşınıp enerji üretilecek. Buda gösteriyor ki çok rantabıl olmadığı ancak zorlama projeler olduğunu düşünüyoruz. Bu kaynakların bugün ekolojiye, çevreye zarar vermeyecek daha doğru projelerde kullanılabilecek projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Regölatörlerin yapıldığı alanlar tarımsal nitelikli alanlardır. Klasik sulama yöntemleri ile sulamanın yapıldığı tarımsal alanlardır. Bu regölatör ile Dicle Nehri'nin kuruması ile birlikte tarım işi ile uğraşan vatandaşları mağdur edecek. Biz bunları araştırıyoruz, ilgili kurumlardan görüş aldıktan sonra yargı sürecine taşıyacağımızı söyleyebilirim"
Son Dakika › Güncel › İMO: HES'ler Dicle Nehrini Kurutuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?