İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, ülkesinin şimdiye kadarki en büyük terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Kendimizi koruyabileceğimiz yetkilere sahip olmamız gerekiyor" dedi.
May, merkezi Londra'da bulunan savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu, Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSI) yaptığı konuşmada, hükümetin üzerinde çalıştığı Terörle Mücadele ve Güvenlik yasa tasarısının detaylarını açıkladı.
İngiliz Bakan, ülkesinin birçok alanda güvenlik konusunda çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, "Karşı karşıya olduğumuz tehdit muhtemelen şimdiye kadar karşılaştıklarımızın en büyüğüdür. Güvenlik ve istihbarat kurumları karşı karşıya olduğumuz tehdidin, 11 Eylül'den bu yana karşılaştığımızın en tehlikelisi olduğunu söylediğinde bunu dikkate almalıyız. Kendimizi koruyabileceğimiz yetkilere sahip olmamız gerekli" dedi.
May, yeni yasa tasarısının üzerinde detaylıca ve dikkatlice çalışıldığını belirterek, tasarının Çarşamba günü parlamentoda görüşüleceği bilgisini verdi. "Bu mevzuat önemli. Maddeleri doğru. Zamanı doğru. Mevzuatın geliştirilme yolu doğru" diyen May, yasa tasarısıyla İngiltere'ye tehdit oluşturan aşırıcılık aktivitelerinin üstesinden gelinmesinin hedeflendiğini söyledi.
"40'a yakın terör planı önlendi"-
Yasa tasarısı kapsamında, yurtdışında şiddet olaylarında yer aldığından şüphenilen kişilerin pasaportlarının iptaline müsaade edilmesi ve böylece İngiltere'ye sadece hükümetin şartları altında giriş yapılabilmesi, geçici seyahat ve ülkeye giriş yasağı kapsamında şüpheli İngiliz vatandaşlarının isimlerinin iki yıl boyunca 'uçamaz listesi'ne alınması, yolcu isimlerinin bulunduğu listeyi yetkililere vermekte başarısız olan havayolu şirketlerinin İngiltere'ye inişlerine izin verilmemesi, yetkililerin, şüphelilerin ülkenin başka bir bölgesine taşınmaşının sağlaması için Terörizmi Önleme ve Soruşturma Tedbirleri'ne getirilecek değişiklikler, üniversite, belediye ve cezaevi gibi kamu kurum ve kuruluşlarının terörizm ve aşırıcılığın engellenmesi, kişilerin terörizme çekilmesinin önlenmesi için yapacağı zorunlu çalışmalar, polisin şüphelilerin kimlik tespiti için belirli zaman aralıklarında kimlerin bilgisayar veya cep telefonu kullandığına dair şirketlerden bilgi alması ve cep telefonu ve bilgisayar sahibinin kimliğinin tespitine yardımcı olması için internet şirketlerinin bilgi paylaşmasını zorunlu kılacak uygulamalar gibi öneriler yer alıyor.
Tasarıda ayrıca, merkezi İngiltere'de bulunan sigorta şirketlerinin terörle ilişkili fidye ödemelerini engelleyecek düzenlemeler yapılacak. İngiliz yetkililer, fidye ödemenin adam kaçırma olaylarını teşvik ettiğini savunurken, terör örgütü IŞİD'in operasyonlarına kaynak sağlayabilmek için elinde rehine tuttuğunu vurguluyor.
Theresa May ayrıca, İngiltere'de 7 Temmuz 2005'te metrolara ve otobüslere düzenlenen terör saldırılarına benzer şimdiye kadar 40'a yakın terör saldırısı planının önlendiği bilgisini vererek, "Uçakların düşürülmesi, Londra borsasının havaya uçurulması, sokaklarımızda Hindistan'ın Bombay kentinde düzenlenen terör saldırısına benzer saldırıların yapılması, bir büyükelçisiye suikastta bulunmak ve hizmet veren silahlı kuvvetler çalışanlarımızın öldürülmesi gibi teşebbüslerde bulunuldu" dedi.
May, hükümetin göreve geldiği 2010 yılının mayıs ayından bu yana terör bağlantılı suçlardan 753 kişinin gözaltına alındığını belirterek, bu kategorideki suçlardan dolayı 138 kişinin hapis cezası verilerek mahkum edildiğini ve 13 kişinin de aynı suçlardan ülkelerine iade edildiğini kaydetti.
Toplumda farkındalık kampanyası -
Bu arada Theresa May, toplumun dikkatini terörle mücadeleye çekmek için İngiliz polisinin düzenlediği "Terörle Mücadele Farkındalık Haftası" kampanyasının başlangıcında yapmış oldu. Polisin kampanyası kapsamında 30 binden fazla memur, ülke genelinde terörle mücadeleye nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda toplumu bilgilendirecek.
İngiliz hükümeti, 500'den fazla İngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. Bu yılın ağustos ayında Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler doğrultusunda İngiltere, uluslararası terör tehdidi seviyesini "ciddi"den "çok ciddi"ye yükseltmişti. - London, City of
Son Dakika › Güncel › İngiltere'de Terörle Mücadele Yasa Tasarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?