İngiltere'nin Suriye'ye Askeri Müdahalaye "Hayır" Demesi - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin Suriye'ye Askeri Müdahalaye "Hayır" Demesi

Cambridge Üniversitesi'nde ve Dış Politika Merkezi'nde araştırmacı olan Ziya Meral: "Parlamentodaki oylamanın sonucu, İngiltere'nin bundan sonraki senaryolarda rol almayacağı anlamına gelmiyor. İngiltere halihazırda istihbarat servisiyle ve diplomatik mekanizmasıyla Suriye ile yakından ilgili, bu değişmeyecektir" "Oylama, Irak savaşının İngiliz toplumu ve siyasetine bıraktığı zehrin sonucudur" "ABD, NATO desteğini arkasına alarak Suriye'ye kısıtlı bir operasyonu yakın bir zamanda yapacak"

30.08.2013 13:15

İngiliz hükümetinin Suriye'ye askeri müdahaleyle ilgili önergesinin parlamentoda reddedilmesi ve İngiltere'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunmayacağını açıklaması, Birleşik Krallık'ın Suriye konusunda bundan sonraki süreçte nasıl bir rol oynayacağı tartışmalarını beraberinde getirdi.

Cambridge Üniversitesi'nde ve Londra'daki Dış Politika Merkezi'nde araştırmacı olan Ziya Meral AA'ya yaptığı açıklamada, dünkü oylamanın "2003 yılında Irak'a yapılan müdahalenin İngiliz toplumu ve siyasetine bıraktığı zehrin sonucu olduğunu" söyledi.

Meral, muhalefetteki İşçi Partisi'nin Suriye'ye müdahaleye itirazı ile İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'den bazı milletvekillerinin de Suriye'ye askeri müdahaleye olumsuz yaklaşmasının dünkü oylama sonucuna neden olduğunu kaydetti.

-"İngiltere zaten büyük bir askeri katkıda bulunmayacaktı"-

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası dün akşam, "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki hükümetin prensip önergesini, 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti. Bu oylamadan "evet" sonucu çıksaydı, İngiltere'nin askeri müdahele konusunda hükümete siyasi yetki verdiği anlamına gelmeyecekti ve BM denetçilerinin raporunu sunmasının ardından ikinci bir oylama yapılacaktı. Ancak red kararı ikinci oylamanın önünü de tıkamış oldu.

Ziya Meral, Suriye'ye çok ciddi bir askeri operasyondan bahsedilmediğini kaydederek, şöyle konuştu:

"İngiltere zaten büyük bir askeri katkıda bulunmayacaktı. Ama parlamentodaki oylamanın sonucu, İngiltere'nin bundan sonraki senaryolarda rol almayacağı anlamına gelmiyor. Sadece askeri olarak varlığının kısıtlı olduğu anlamına geliyor. İngiltere halihazırda istihbarat servisiyle ve diplomatik mekanizmasıyla Suriye ile yakından ilgili, bu değişmeyecektir."

-"Cameron çok ciddi bir yenilgi aldı"-

Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunmasının ardından, olası askeri müdahale konusunun İngiltere Parlamentosu gündemine yeniden gelmesi beklenmiyor.

Meral, konunun yeniden parlamentonun gündeme gelmeyeceğini belirterek, İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in "Suriye'ye olası askeri müdahalenin, BMGK'nın silah denetçilerinin sunacağı rapor ışığında vereceği kararın ardından yapılması gerektiğine" dair değişiklik önergesinin de reddedildiğine dikkati çekti. Meral ayrıca, İngiltere Başbakanı Cameron'ın dünkü oylama sonucuyla "çok ciddi bir yenilgi aldığını" ve bunu yeniden riske atmayacağını vurguladı.

BMGK'dan büyük olasılıkla bir karar çıkmayacağını ve ABD'nin NATO desteğini arkasına alarak kısıtlı bir operasyonu yakın bir zamanda yapacağını söyleyen Meral, bu kısıtlı operasyonunun diplomatik ve güçlü bir kampanya ile devam etmesinin önemli olduğunu belirtti.

Suriye'ye olası askeri müdahalenin terör eylemleri anlamında tehdidi artırabileceğini ama zaten bu tehdidin mevcut olduğunu söyleyen Meral, Türkiye'ye ise yeni mülteci akımlarının olabileceğini ifade etti. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin Suriye'ye Askeri Müdahalaye 'Hayır' Demesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement