Irak'ta Şiddet Olayları - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Şiddet Olayları

Irak\'ta Şiddet Olayları

Irak Halk Kurtuluş Hareketi Genel Başkanı Zeydi: "Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor" "Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası yok"

13.07.2013 11:16

Irak'ın tanınan sivil toplum kuruluşlarından Halk Kurtuluş Hareketi Genel Başkanı Uday ez-Zeydi, "Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor" dedi.

AA'ya konuşan Zeydi, Iraklı Şii Araplar olarak İran tipi Şiilik anlayışından farklı düşünceye sahip olduklarını belirterek, "İran, Bedir Tugayları gibi silahlı milislerle, Hamaney'den  (İran'ın dini lideri) emir alan siyasi partilerle, ülkeye yerleştirdiği din adamlarıyla, onlarca uydu kanalıyla Caferi-Arap mezhebini, Safevi-Fars Şiiliğine dönüştürmek için çalışıyor" şeklinde konuştu.

"Ehli beyt düşmanı Sünniler, Şiileri öldürmek istiyor propagandası yapan, sahabelere ve Peygamberimizin eşlerine iftiralar atan bir Safevi-Fars Şiiliğine karşı çıkıyoruz" diyen Zeydi, şöyle devam etti:

"Bizler, hepimizi birleştiren Kur'an ve Sünnet temelli düşünceye sahibiz. Bu anlamda Iraklı ve diğer Arap Şiileri tahrik edecek Rafizi, Safevi gibi sıfatlardan şiddetle kaçınılması gerektiğini söylüyoruz. Zira bizler, İran'ın değil Arap ve İslam dünyasının parçasıyız. Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor."

Güney Irak Caferilerinden aktivist Zeydi, Irak'ta gösterilerin, Arap Baharı'nın fitilini ateşleyen Tunus'taki olaylardan önce başladığını hatırlatarak "Biz, Amerikan ve İran işgaline karşı olduğumuzu, ülkemizde yürütülen mezhepçiliği kabul etmediğimizi dile getirmek için pekçok Arap ülkesinden önce sokaklara çıktık" diye konuştu.

Başbakan Nuri El-Maliki'ye bağlı güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik saldırılarında çok sayıda gencin yaralandığını ve hayatını kaybettiğini, kendisi dahil bazı aktivistlerin tutuklanarak sindirilmeye çalışıldığını vurgulayan Zeydi, Irak'ta mezhepler arasında sistematik olarak fitne çıkartan odaklar bulunduğunu savundu.

"Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası yok"

Maliki'nin Irak'taki Şiilerin tümünün temsilcisi olmadığını ifade eden Zeydi, "Maliki, Şii olduğunu iddia ediyor ancak meşruiyetini dayandırdığı kesimin büyük çoğunluğu tarafından desteklenmiyor. Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası bulunmuyor" ifadesini kullandı.

Maliki hükümetine yakın medya organlarını taraflı olmakla suçlayan Zeydi, el-Enbar'daki gösterileri yayınlayan televizyon kanallarının Şii nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki Maliki karşıtı gösterilere özellikle yer vermediğini savundu.

- Türkiye'den beklentiler

Türkiye'nin bölgede oynadığı rolün önemine de değinen Zeydi, Türkiye'den Osmanlı döneminde Irak'taki tüm kesimleri kucaklayan siyaset anlayışını sürdürmesini beklediklerini kaydetti.

Zeydi, Şii sıfatını kullanan Maliki hükümetine ve siyasi sürece karşı direnen Iraklı gençlerin Türkiye, Arap ve İslam ülkelerince desteklenmesini istedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Şiddet Olayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement