Irak'ta Tartışmalı Haşdi Şabi Yasası - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Tartışmalı Haşdi Şabi Yasası

Irak\'ta Tartışmalı Haşdi Şabi Yasası

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'ye tartışmalı Haşdi Şabi'yle ilgili mektup gönderdiği bildirildi.

27.11.2016 23:51

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'ye tartışmalı Haşdi Şabi'yle ilgili mektup gönderdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın ofislerinden yapılan açıklamada, Sadr Hareketi'nden bir heyetin Masum ve Cuburi'ye Sadr'ın Haşdi Şabi yapısının reforme edilmesiyle ilgili önerilerini içeren mektubu teslim ettiği belirtildi.

Cuburi'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Sadr'ın mektubu, Haşdi Şabi kurumunun çalışmasının tanzimi, bağlılığı, askeri sınıflandırılmasını ve kurumun askeri, idari ve mali açıdan çalışma şeklini içeriyor. Mektupta ayrıca Haşdi Şabi mensuplarının hiçbir siyasi gruba bağlı olmaması gerektiği de yer alıyor." ifadesi kullanıldı.

Irak Meclisinde tartışmalı ve Sünni gruplarda kaygı uyandıran Haşdi Şabi yasası, Cumartesi günü düzenlenen oturumda 208 milletvekilinin oyuyla geçirilmişti. Söz konusu yasa, Başbakanlık Genel Sekreterliği tarafından yeniden gözden geçirilmesi için Başbakan'a iade edilmesi talebi yazısına rağmen oylamaya sunulmuştu.

Meclisten geçen yasanın 4. maddesinde, "Haşdi Şabi'ye bağlı gruplar, kanun gereği Irak'ın karşı karşıya bulunabileceği güvenlik ve terör tehdidini ortadan kaldırmak, şehirlerin terör gruplarından geri alınması ve güvenliğinin sağlanması, terör grupları ve onlarla dayanışma içerisinde olanları ortadan kaldırmak için gerekli kuvveti kullanır." ifadesi yer almıştı.

Söz konusu yasa mecliste bulunan Sünni gruplar ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye grubu tarafından kabul görmemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Tartışmalı Haşdi Şabi Yasası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement