Irak'taki Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Gösteriler

Irak\'taki Gösteriler

Irak Milli Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, "Irak ordusundan tüm Iraklıların ordusu olmasını, sınırları korumasını ve halkı hedef almamasını istiyoruz" dedi.

23.04.2013 20:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Milli Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, "Irak ordusundan tüm Iraklıların ordusu olmasını, sınırları korumasını ve halkı hedef almamasını istiyoruz" dedi.

Irak Milli Meclisi'nde Irak'ın eski Başbakanı İyad Allavi başkanlığında toplanan Irakiye blokunun toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Nuceyfi, medeni bir şekilde gösteri düzenleyen göstericilere karşı ateş açmanın ülkeyi saran fitnenin önüne büyük bir kapı açtığını belirtti.

Havice'de bugün meydana gelen olayların tam anlamıyla bir facia olduğunu dile getiren Nuceyfi, şunları söyledi:

"Irak halkına sesleniyorum, bu sabah meydana gelen olay tam anlamıyla bir faciadır. Ordunun bölgeye girip, göstericilere karşı silahlı güç kullanması açıkça anayasayı çiğnemektir. Medeni bir şekilde gösteri düzenleyen Iraklılar'a karşı güç kullanmak kesinlikle kabul edilemez ve siyasi hayatın tüm dayanaklarını ihlal etmektir. Meclis Başkanlığı harekete geçti ve Güvenlik ve Savunma Komisyonu'ndan bir heyeti Kerkük'e gönderdi.

Iraklıları hedef alanlara karşı belirgin bir tutum sergilenmesi için Irak Ulusal İttifakı Başkanı İbrahim el-Caferi, Yüksek İslam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar Hekim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile temaslarda bulunduklarını belirten Nuceyfi, Seyyid Mukteda es-Sadr'la görüşeceğini ifade etti.

-"Akan kanı durdurmak için elimizden geleni yapacağız"-

Nuceyfi, Iraklı aşiretlerle Irak ordusu arasında çatışmaların devam ettiğini, bu durumun bir an önce sona ermesi gerektiğini belirterek, silahlı güçlere göstericilere ateş açmak konusunda verilecek emirlere itaat etmeme çağrısı yaptı.

Halktan ve güvenlik güçlerinden ülkeyi iç savaşa çekmek isteyen planlara fırsat vermemelerini isteyen Nuceyfi, Iraklı aşiretlere de ateşe son verme çağrısında bulundu.

Çatışmaların hemen sonlandırılması gerektiğini belirten Nuceyfi, şunları söyledi:

"Bu durum, tarihte Irak'ın şu ana kadar karşı karşıya kaldığı en tehlikeli durumdur. Akan kanı durdurmak için elimizden geleni yapacağız. Konuyla ilgili ciddi anlamda soruşturmanın yürütülmesi, kanunlara ve anayasaya aykırı olarak Iraklılar'ın kanını dökenlerin yargı önüne çıkarılması için elimizden geleni yapacağız. İster askeri ister siyasi yetkili olsun ya da normal vatandaş olsun fark etmez. Etkili olan tüm güçlerden akan kanı durdurmak için belirgin ve net bir tutum sergilemelerini istiyorum. Kanın akması başka illere sıçrarsa, söndüremeyeceğimiz bir yangın başlar. Kerkük halkının yanında olacağız, kendilerine yönelik tecavüzlere müsaade etmeyeceğiz. Irak ordusundan tüm Iraklıların ordusu olmasını, sınırları korumasını ve halkı hedef almamasını istiyoruz."

Irak güvenlik güçlerinin, Havice'deki Gıyret ve Şeref Meydanı'ndaki göstericilere müdahale etmesi sonucu, en az 23 kişi ölmüş, 114 kişi yaralanmış ve onlarca gösterici gözaltına alınmıştı. - BAĞDAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement