Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye ve Irak'ta gazetecilere yönelik şiddet olayları ve ihlalleri gerçekleştirenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soruşturulmasını talep ettiklerini bildirdi.
Deloire, Lübnan'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Gazetecileri korumak amacıyla bu zamana kadar birçok adım atıldı, 2012 yılında yol haritası belirlendi ancak gerçek anlamda uluslararası hukukun uygulanması sağlanamadı" dedi.
"Örgüt olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan gazetecilerin korunması dosyasıyla ilgilenmesi amacıyla temsilci atamasını talep edeceğiz" diyen Deloire birkaç hafta önce Suriye ve Irak'taki gazetecilere yönelik işlenen suçların UCM tarafından soruşturulması konusunda, BMGK'nın harekete geçmesi için kampanya başlattıklarını ifade etti.
BMGK'dan "gazetecilerin ve bu alanda çalışan aktivistlerin korunması"na yönelik taleplerinin olduğunu aktaran Deloire, "Gazetecide aranan kriter nedir, yalnızca basın kartına sahip olan kişi mi gazetecidir, bilgileri toplayan ve bunu bağımsız ve şeffaf bir yolla yayınlayanlar gazeteci değil midir?" gibi konuların sorgulanmasını istediklerini söyledi.
"170'ten fazla gazeteci hayatını kaybetti"
"Bilgi özgürlüğünün, diğer özgürlüklerin sağlanmasının temeli olduğunu" vurgulayan Deloire, şunları kaydetti:
"BMGK'dan gazetecilerin korunması amacıyla yeni icraatlar talep ettik. Maalesef, Suriye'de gazeteciler birçok kesim tarafından farklı tehditlerle karşı karşıya bırakıldı. Suriye'de gazetecilik mesleğini icra etmenin imkansız olduğu bölgeler var. Yine bazı yerlerde, propaganda yapan medya dışında hiçbir basın mensubu çalışamıyor."
Örgütün verilerine göre, aralarında 44 profesyonel gazetecinin bulunduğu 170'den fazla basın mensubunun, 2011 yılından bu yana Suriye'de devam eden çatışmalarda hayatını kaybettiğini kaydeden Deloire, "Suriye'deki radikal örgütlerin elinde rehin tutulan 25 gazeteci var. Bunlardan 5'i Suriyeli değil. 30'dan fazla profesyonel gazeteci de Beşşar Esed rejiminin hapishanelerinde alıkonuluyor. Bunlara ulaşmamız mümkün değil" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Irak ve Suriye'de Gazetecilere Yönelik İhlaller - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?