İran Buşehr'de İki Yeni Nükleer Santral İnşa Edecek - Son Dakika
Son Dakika Logo

İran Buşehr'de İki Yeni Nükleer Santral İnşa Edecek

15.09.2014 17:12

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi: "Buşehr’de iki yeni nükleer santralin inşası, gelecek marta kadar başlayacak"

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkenin ilk nükleer santralinin bulunduğu Buşehr'e, iki yeni nükleer santral daha yapılacağını açıkladı.

Fars haber ajansının haberine göre Kemalvendi, Rusya ile yapılan son görüşmelerde varılan anlaşma çerçevesinde, Buşehr'de en az 1000 megavat kapasiteyle çalışacak ve deniz suyu arıtma sistemlerine sahip iki yeni nükleer santral inşa edileceğini söyledi.

Sözcü Kemalvendi, nükleer santrallerin inşasının, İran yılının sonuna kadar (21 Mart) başlayacağını duyurdu.

Kemalvendi, Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom ile gerekli protokolün birkaç ay içinde imzalanarak, santrallerin yapımına başlanacağını bildirdi.

İran'ın ilk nükleer santrali ülkenin güneyindeki Buşehr kentinde Rusya tarafından inşa edildi.

Rusya ile 1995'te imzalanan anlaşma uyarınca Buşehr nükleer santrali 1999'da teslim edilecekti ancak siyasi ve ekonomik gerekçelerle santral zamanında bitirilemedi. Santralin tesliminin gecikmesinde ABD, İsrail ve müttefiklerinin Rusya üzerindeki siyasi baskılarının etkili olduğu ifade ediliyor. 2012 yılında tam kapasiteyle çalışmaya başlayan Buşehr nükleer santrali geçen yıl İran'a devredilmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Buşehr'de İki Yeni Nükleer Santral İnşa Edecek - Son Dakika


Advertisement