İran'ın Nükleer Programı - Son Dakika
Güncel

İran'ın Nükleer Programı

İran\'ın Nükleer Programı

Nükleer Başmüzakerecisi Celili, uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirdiklerini ve Batı'nın İran'ı bu sınırda tutmak istediğini söyledi.

30.05.2013 16:33

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, nükleer çalışmalarda uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeyi başardıklarını ve daha ileri gitmemeleri için Batı'nın kendilerini engellemeye çalıştığını söyledi.

İran'da 14 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 8 adaydan biri olan Celili, seçim kampanyası için gittiği İran'ın Kum şehrinde, ülkesinin nükleer çalışmalarına değindi. Celili, "Batı gerekli malzemelerin tedarikini azalttığından beri, sağlık sektöründe kullanılmak üzere yüzde 20 seviyesinde uranyum zenginleştirmeye başladık" dedi. Batı'nın başlangıçta İran'ın yüzde 20 seviyesinde uranyum zenginleştirebileceğine inanmadığını söyleyen Celili, "Bugün nükleer denklem değişti ve İran'ın düşmanları, İran'ı uranyum zenginleştirmede yüzde 20 seviyesinde tutmak istiyorlar" diye konuştu.

Tahran'ın nükleer çalışmalarla ilgili haklarını korumak konusunda hala kararlı olduklarını ifade eden Celili, "İran'ı daha güçlü yapan nükleer programı değil, sahip olduğu dini inançları ve değerleridir" dedi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi, geçen ay yaptığı bir açıklamada ülkesinin yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmenin ötesinde bir planı olmadığını ancak gemi ve denizaltı sektörü gibi bazı özel alanlar için bu oranın yüzde 56'ya çıkması gerektiğini ifade etmişti.

Tahran yönetimi ayrıca, potansiyel ihracatçıların İran'a gerekli uranyumu vermeyi durdurmasından sonra, kanser hastaları için izotop üreten Tahran Araştırma Reaktörü'ne yakıt temin etmek için uranyum zenginleştirmeye başlandığını açıklamıştı.

Uranyum zenginleştirme konusu, İran'ın nükleer programı üzerinde Batı ülkeleriyle yaşadığı anlaşmazlığın temelini oluşturuyor. Batı ülkeleri, İran'ın silah üretmek amacıyla uranyum zenginleştirdiğini iddia ederken, İran bu suçlamaları reddediyor.

Nükleer silah üretimi için uranyum zenginleşme oranının yüzde 90'a ulaşması gerekiyor. Yüzde 20 oranı ise, nükleer silah üretecek aşamaya ulaşmak için önemli bir adım olarak kabul ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'ın Nükleer Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement