Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevinç Köfteci, soğuk kış aylarının başlaması ile soba ve şofben zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Dr. Köfteci, "Isınayım derken canınızdan olmayın" dedi.
Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevinç Köfteci, yaptığı açıklamada soğuk kış aylarında kullanılan kömürlü sobalar yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekti. Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu dile getiren Dr. Köfteci, bu gazdan kaynaklanan zehirlenmelerinin, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğini söyledi. Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl tehlikeli boyutlara ulaşabildiğini vurgulayan Dr. Köfteci, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğine dikkat çekti. Dr. Sevinç Köfteci, karbonmonoksitin solunum yoluyla kana karışıp oksijen alımını engelleyerek zehirlenmelere neden olduğunu kaydetti. Dr. Köfteci, zehirlenme belirtilerini baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, solunum zorluğu, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda aşırı gevşeme ve hareket edememe, şuur kaybı ve koma olduğunu ifade etti. Dr. Köfteci, "Hasta öncelikle bulunduğu yerden temiz havalı yere taşınmalı. Hemen suni solunum yapılıp, vakit kaybetmeden oksijen verilmesi lazım. Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Dr. Köfteci, karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek amacıyla alınabilecek tedbirlere de değindi. Dr. Köfteci, "Öncelikle kömürle sobaların aşırı doldurulmaması gerekir. Yatmadan önce, soba sabaha kadar yansın diye kesinlikle ek yakıt konulmamalıdır. Lodoslu havalarda sobalar kesinlikle yakılmamalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmadır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bunlara dikkat edin ve ısanıyım derken canınızdan olmayın" diye konuştu. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Isınmak İsterken Canınızdan Olmayın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?