İsmail Tatlıoğlu: "Muhalefet TBMM'de Çok Ciddi Çalışmalar Yaptı. - Son Dakika
Güncel

İsmail Tatlıoğlu: "Muhalefet TBMM'de Çok Ciddi Çalışmalar Yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, muhalefet partilerinin 27’nci yasama döneminde TBMM'de çok ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, “Ancak verdiğimiz yüzlerce kanun teklifi, binlerce araştırma önergesinden kabul gören bir tek bile olmadı” dedi. Temel problemin 'Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi' olduğunu kaydeden Tatlıoğlu, “28’inci dönemde inşallah Millet İttifakı’nın hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliğini kazandığı bir döneme gireceğiz. Çok kısa bir süre içerisinde parlamenter sisteme geçmemiz lazım” açıklamasını yaptı.

07.04.2023 12:29  Güncelleme: 13:14

HABER: BERKAY VAROL- MEHMET AKGÜN/ KAMERA: AZİZ METİN TURAN

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, muhalefet partilerinin 27'nci yasama döneminde TBMM'de çok ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, "Ancak verdiğimiz yüzlerce kanun teklifi, binlerce araştırma önergesinden kabul gören bir tek bile olmadı" dedi. Temel problemin 'Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi' olduğunu kaydeden Tatlıoğlu, "28'inci dönemde inşallah Millet İttifakı'nın hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliğini kazandığı bir döneme gireceğiz. Çok kısa bir süre içerisinde parlamenter sisteme geçmemiz lazım" açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, TBMM'nin 27'nci dönemini değerlendirirken; 28'inci dönemden beklentilerini ANKA Haber Ajansı'na anlattı. 28'inci dönemde mutlaka parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini belirten Tatlıoğlu, şunları söyledi:

"VERDİĞİMİZ YÜZLERCE KANUN TEKLİFİ, BİNLERCE ARAŞTIRMA ÖNERGESİNDEN KABUL GÖREN BİR TEK BİLE OLMADI"

"27'nci dönemin iki özelliği var bizim açımızdan. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni grubu olan partisiyiz. İkincisi de Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk parlamentosu. Dolayısıyla iki açıdan bakmak lazım. Muhalefet komisyonlarda, genel kurulda gerçekten çok ciddi çalışmalar yaptı. Ancak verdiğimiz yüzlerce kanun teklifi, binlerce araştırma önergesinden kabul gören bir tek bile olmadı.

İYİ Parti olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe sürecinde, kanun yapma sürecinde diğer komisyonlarda, genel kurulda uygun bulduğumuz iktidarın tekliflerine destek verdik, zaman zaman Cumhuriyet Halk Partisi de bazı konularda destek verdi. Ama muhalefetin önerileri hiçbir destek görmedi ve bilgilenme de yok. Parlamentoda özellikle iktidar kanadının kendi getirdiği tekliflerinde bile ciddi bir bilgilenme eksikliği var.

"KANUN YAPMA KALİTEMİZİN DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEMEK LAZIM. BUNUN TEMEL SEBEBİ DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ"

Süreç nitelikli olarak çalışmadı. Kanun yapma kalitemizin düştüğünü söylemek lazım. Bunun temel sebebi de Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi. Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi yasamanın gerçekten ciddi anlamda etkisini düşürdüğünü görüyoruz. O nedenle bu sistemin değişimi daha çok önem arz ediyor. Komisyonların etkin olmadığını görüyoruz gerek Plan ve Bütçe Komisyonu gerek Dışişleri gerek İçişleri gerek Adalet komisyonları çok daha fazla bu dönem için saraya bağlı çalışıyor.

Meclis, adeta bürokratik bir yapı gibi görülüyor. Yukarıdan talimat gelir, aşağısı yapar açısından bir yaklaşım var. Bu da bizim kanun yapma kalitemizi düşürüyor. İkincisi de milletin taleplerinin devlete taşınmasını engelliyor. O nedenle sistemin bütününün değişmesi mutlaka gerekiyor. Aksi takdirde bu parlamentonun yapısı, işleyişi Türkiye'yi ileriye taşımaz.

"28'İNCİ DÖNEMDE MİLLET İTTİFAKI'NIN HEM CUMHURBAŞKANLIĞINI HEM MİLLETVEKİLLİĞİNİ KAZANDIĞI BİR DÖNEME GİRECEĞİZ"

Özellikle bu sistem değişmediği takdirde çok önemli bir şey fark etmez. Aksi takdirde bu sistem nitelikli bir kanun yapma süreci ortaya koymuyor, yasama süreci koymuyor. Bu sistemin kendisinde temel problem var. O nedenle 28'inci dönemde inşallah Millet İttifakı'nın kazandığı hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliğini kazandığı bir döneme gireceğiz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde parlamenter sisteme geçmemiz lazım.

Yasaların bizzat milletvekilleri tarafından derinlemesine bir bilgi içerisinde değerlendirildiği, komisyonların çok ciddi olarak çalışıldığı, yargı, yasama ve yürütme ayrımının çok net olduğu bir döneme gireceğiz ve Türkiye işte o zaman daha ileri bir adım atar. Türkiye'nin temel sorunu bu Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi. Bu sistemi değiştirirsek Türkiye'de bir değişim olur. Onurlu bir vatandaşlıklık, güçlü bir devlet, zengin bir millet algısı ancak öyle olabilir. Aksi takdirde bu Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve bunun ortaya koyduğu tek adam sistemi Türkiye'de aşağı yönlü bir düşüşe neden oluyor."

İsmail Tatlıoğlu: "Muhalefet TBMM\'de Çok Ciddi Çalışmalar Yaptı.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İsmail Tatlıoğlu: 'Muhalefet TBMM'de Çok Ciddi Çalışmalar Yaptı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement