İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Kamu ve sanayinin birbirinin yol arkadaşı olması gerek. Ülkemizi ancak böyle kalkındırabileceğimize inanmamız lazım" dedi.
İSO'nun mart ayı meclis toplantısında konuşan Şahin, kentin trafik sorunu dahil diğer sorunlarını olabildiğince gidermeye çalıştıklarını anlattı.
Şahin, "Her metropol şehirde olduğu gibi İstanbul'da da bir takım güvenlik ihtiyacı var. Terör riski dışında baktığımızda İstanbul, asayiş göstergeleri bakımından diğer metropollere göre iyi durumda. Elimizden gelen her türlü imkan ve tedbirlerle İstanbul'u daha güvenli ve yaşanabilir bir kent haline getirmeye gayret ediyoruz" dedi.
İstanbul Kalkınma Ajansı'nın temel görevlerinden birinin sanayicinin hangi konuda ihtiyacı varsa o konuda araştırmalar yapmak veya desteklenmesi gereken sektörleri desteklemeye çalışmak olduğunu ifade eden Şahin, mevcut miktarların İstanbul sanayicisine yetersiz gelmesi nedeniyle İstanbul'da mali destek programlarının pek ilgili görmediğini, İstanbul ile ilgili ajansa özel bir yetki tanınabilirse bunu, sanayicinin tatmin olacağı seviyeye çekmek istediklerini anlatı.
Şahin, kamunun sanayi ile olan ilişkilerine ivme kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, sanayicinin sorunları ve beklentileri konusunda kamunun daha fazla bilgilendirilmesi ve aynı şekilde düzenlemeler yapılırken kamunun, mevcut yeniliklerle hedeflerini sanayicilerle paylaşması konusunda daha aktif olması gerektiğini anlattı.
Bu konuda olabildiğince açık olmaya çalıştıklarını ancak bunun yeterli seviyede olmadığını vurgulayan Vali Şahin, şöyle devam etti:
"İnşallah hep birlikte bunu daha tatmin edici seviyeye çıkarırız. Biz özellikle sizlere hizmet etmek, yardımcı olmak, sorunlarınızı dinlemek için varız. Aksi takdirde orada boşa maaş almış olunuyor. Bizim kamu kesiminden arkadaşlarımız belki rehavet içinde olursa, sizler kapıları aşındırın, insanların yanınızda olmasını sizler sağlayın. Orada biraz ısrarcı olun. Ne kamu sanayinin rakibi ne sanayi kamunun rakibi... Birbirlerinin yol arkadaşı olmaları lazım. Ülkemizi ancak böyle kalkındırabileceğimize inanmamız lazım. Kamu da bir takım genel düzenlemeleri sağlıyor. Onlar da boşuna orada değiller. Ama size engel olmak için orada bulunmadıklarını bizler biliyoruz."
"Sanayi-üniversite iş birliğini gerekirse zaman zaman koordine edebiliriz"
Vasip Şahin, sanayi-üniversite iş birliğinde İstanbul'un diğer şehirlere göre daha avantajlı konumda bulunabileceğini ancak bunun belki üniversitelerin daha fazla gayret etmesiyle geliştirilebilecek bir ilişki olduğunu dile getirdi.
Üniversitede emek veren öğretim görevlilerinin emeklerinin sanayiye daha yoğun yansıtılması gerektiğini vurgulayan Şahin, bu ilişkiyi gerekirse vilayet yönetimi olarak zaman zaman koordine edebileceklerini söyledi.
Şahin, özellikle teknoparkların bu konuda iş birliğini hızlandıracak yapılar olduğuna işaret ederek, ellerinde 7 tane teknopark bulunduğunu ve bunların en az 4'ünün uluslararası düzeyde inovasyon yapabilecek alt yapıya sahip olduğunu ifade etti.
İstanbul sanayicilerinin, Türkiye'nin yüzde 50'ye yakın vergisini ödediğini belirten Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
"İhracatın yüzde 54'ünü, ithalatın yüzde 57'sini sizler sağlıyorsunuz. Üretim noktasında pek çok inovatif üretimler sizlerin fabrikasından sağlanıyor. Dolayısıyla İstanbul'dan sanayinin topyekün dışarı çıkarılması gerçekçi bir yaklaşım olamaz. İstanbul belki zaman içerisinde sofistike inovatif üretimler, araştırmalar yapan birimleri ve finans merkezleri yine burada olmak kaydıyla taşradaki şartların da daha iyi hale gelmesiyle, kendileri de taşraya doğru imalat birimlerini buraya kaydıracaktır. Bu tabii süreç içinde olacaktır, zorlamayla değil. Ayrıca, taşrada organize sanayi bölgeleri, mevcut ihtiyaçlara göre öngörüldüğü için İstanbul'daki organize sanayi bölgelerimizden daha iyi bir altyapıya sahiptir. Çoğunda arıtma tesisleri ortak. Bu konuda belki biraz daha cesaretli olmak lazım. Bu yasayla yapılabilecek bir şey değildir."
Son Dakika › Güncel › İso Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?