Isparta'ya Lavanta Vadisi Projesi - Son Dakika
Güncel

Isparta'ya Lavanta Vadisi Projesi

Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa tip proje olarak uygulanacak Lavanta Vadisi Projesi kapsamında, Isparta'da orman köylüsü 8 aileye toplam 128 bin lira destek verecek.

23.04.2015 12:11

HÜSEYİN GAZİ KAYKI - Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa tip proje olarak uygulanacak Lavanta Vadisi Projesi kapsamında, Isparta'da orman köylüsü 8 aileye toplam 128 bin lira destek verecek. Proje çerçevesinde ayrıca, yıl içinde Eğirdir Fidanlığında 20 bin lavanta fidanı üretilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin "gül şehri" olarak bilinen Isparta'da, 2014 yılında bin 600 dekar alanda 240 ton lavanta üretimi yapılarak, 5 ton lavanta yağı elde edildi.

Hoş kokusu, ıtri özelliği ve saç dökülmesinden uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen ve süs bitkisi olarak da kullanılan lavantanın yetiştirilmesi amacıyla, Türkiye'de ilk defa Isparta'da tip proje uygulaması gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında orman köylülerine Or-Köy desteği de sağlanacak. Keçiborlu ilçesinde halihazırda köylüler tarafından geleneksel yöntemlerle yapılan lavanta yetiştiriciliğinin daha verimli hale getirilmesi, yaygınlaştırılması, orman köylülerinin gelirinin artırılması ve köylülere alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması kapsamında verilecek Or-Köy kredilendirmeleri ile yıl içinde Kuyucak ve Çukurören köylerinde yaşayan 8 aileye 128 bin lira destek verilecek. Or-Köy desteği verilecek aileler ise söz konusu köylerdeki istekliler arasından, hak sahipleri tespit edilerek belirlendi.

Kişi başına ve 5 dekar arazide kullanılmak şartıyla yapılacak 16 bin liralık Or-Köy desteklemesinin 12 bin 800 lirası kredi olarak verilecek, geriye kalan 3 bin 200 lirası ise hibe edilecek.

Proje çerçevesinde ayrıca, yıl içinde Eğirdir Fidanlığında 20 bin lavanta fidanı üretilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Isparta'ya Lavanta Vadisi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement