İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Bulgaristan'da - Son Dakika
Güncel

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Bulgaristan'da

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'ini ortak basın toplantısında konuşma yapmaları Toplantı sonunda ikilinin el sıkışmaları SOFYA (AA) – Bulgaristan'a bir günlük resmi bir ziyaret için gelen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, mevkidaşı Rosen Plevneliev ile görüştükten sonra, "Bulgaristan'ın genç İsrail devletine 1948 yılında ve Holokost zamanında verdiği desteğini asla unutmayacağız." dedi.

07.07.2016 19:51

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'ini ortak basın toplantısında konuşma yapmaları

Toplantı sonunda ikilinin el sıkışmaları SOFYA (AA) – Bulgaristan'a bir günlük resmi bir ziyaret için gelen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, mevkidaşı Rosen Plevneliev ile görüştükten sonra, "Bulgaristan'ın genç İsrail devletine 1948 yılında ve Holokost zamanında verdiği desteğini asla unutmayacağız." dedi.

Ortak basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Plevneliev, iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin tüm alanlarda mükemmel olduklarının altını çizerek, yakında iki ülkenin hükümetlerinin 4. karma toplantısını yapacaklarını duyurdu.

Plevneliev, 4 yıl önce Burgaz'ın Sarafovo Havaalanı'nda düzenlenen bombalı terör saldırısı ile ilgili hazırlanan iddianamenin kısa zamanda açıklanacağını söyledi. Canlı bomba ile yapılan saldırıda 5 İsrailli turist ve Mustafa Kösov adlı, Türk kökenli bir Bulgaristan vatandaşı hayatlarını kaybetmişti.

Ortak askeri tatbikatlara katılan iki ülkenin terörle mücadele, güvenlik ve istihbarat servislerinin arasında çok güçlü bir işbirliğinin söz konusu olduğunu anlatan Plevneliev, "Turizm alanında da ilişkilerimiz yükseliş kaydederken, 2015 yılında 155 bin İsrailli turist Bulgaristan'ı ziyaret etmiş bulunuyor" diye konuştu.

Enerji sektöründe de ikili ilişkilerin olumlu geliştiklerini, Bulgaristan'ın bölgede "doğal bir enerji dağıtımcısı" olma çabasında olduğunu belirten Plevneliev, "Doğal gaz alanında, kaynakların çeşitlendirilmesi adına İsrail'ni Bulgaristan ve Güneydoğu Avrupa'ya olası gaz teminini sağlayacak bir ülke olarak görüyoruz" dedi.

Bulgaristan ve İsrail'in arasındaki ilişkilerin olabilecek en yüksek düzeyde oldukların anlatan Plevneliev, " Avrupa Birliği'nde İsrail'in en büyük avukatı biz olacağız" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'ın 1943 yılında ülkede yaşayan 48 bin Yahudinin Nazi toplama kamplarına yollanmasını engellediğini de anımsatan Plevneliev, aynı zamanda Kuzey Yunanistan ve Eski Yugoslavya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Yahudilerinin Bulgar vatandaşlığı olmadıkları nedeniyle aynı şekilde kurtarılamamasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti.

-İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin

Cumhurbaşkanı Rivlin de iki ülke arasındaki ilişkilerindeki olumlu gelişmelerini gözden geçirirken, "Bulgaristan'ın genç İsrail devletine 1948 yılında ve Holokost zamanında verdiği desteğini asla unutmayacağız" dedi.

Rivlin, "Avrupa'nın en karanlık dönemi olan Holokost zamanında 6 milyon kardeşimiz öldü. Aynı zamanda Bulgarların kahramanlığı ve kararlılığı sayesinde 48 bin Yahudi toplama kamplarına yollanmaktan kurtarıldı." diye konuştu.

Görüşmenin ardından iki cumhurbaşkanı başkent Sofya'da, ikinci Dünya Savaşı sırasında ölen Musevilerin anısına bir heykelin açılışını yaptılar.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile yaptığı görüşmesinde ikili ilişkileri, bölgesel ve Ortadoğu sorunlarını ele aldılar.

Başbakan Borisov, konuk Rivlin'e Bulgaristan'ın terörle mücadele alanında aldığı önlemleri konusunda bilgi verdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Bulgaristan\'da
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Bulgaristan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement