İtalya-Çin İlişkileri - Son Dakika
Güncel

İtalya-Çin İlişkileri

İtalya-Çin İlişkileri

İtalya Başbakanı Renzi, Çinli mevkidaşı Kiçiang ile görüştü Renzi: “İkinci İtalya Çin iş forumunda toplam değeri 8 milyar avroyu aşan kurumsal ve ticari düzenlemelere imza koyacağız" Keqiang: “Biz daha fazla ‘Made in Italy’ ürünü ithal etmek istiyoruz”

14.10.2014 22:03

Çin Başbakanı Li Kiçiang, çıktığı Avrupa turu kapsamında geldiği İtalya'da Başbakanı Matteo Renzi ile görüştü.

İtalya Başbakanı Renzi, Çinli mevkidaşı Keqiang'ı Roma'daki başbakanlık sarayı Chigi'de resmi törenle karşıladı. İkili burada basına poz verdikten başbaşa ve heyetlerarası görüşmeye geçti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Renzi ve konuk Başbakan Kiçiang ortak basın toplantısı düzenledi.

Çin'in İtalyan dış ticaretinde ABD'den sonra ikinci ülke olduğuna dikkati çeken Renzi, Çinli yatırımcıların dikkatlerinin güçlü bir şekilde ülkeleri üzerinde olduğunu aktararak, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Renzi, "Çok önemli ki ikinci İtalya-Çin iş forumunda toplam değeri 8 milyar avroyu aşan kurumsal ve ticari düzenlemelere bu akşam imza koyacağız" dedi.

İtalyan başbakan, mevkidaşına 2015'de Milano'da düzenleyecekleri EXPO'ya verdiği olağanüstü katkı dolayısıyla teşekkür etti. Renzi, ilişkilerin sadece ekonomi, turizm, kültür alanlarında olmadığını belirttiği iki ülkenin yatırım bakımından da iki güç olduğunu vurguladı.

Matteo Renzi, "İtalya ile Çin arasındaki ilişki büyük gelişmeler kaydetti. Daha fazlasını da yapabiliriz ki bun buna eminim daha fazlasını yapacağız" dedi.

-Li Kiçiang-

Göstermiş oldukları misafirperverlikten ötürü Renzi'ye teşekkür eden Kiçiang da İtalyan mevkidaşının yaptığı 8 milyar avroyu aşan anlaşmalara değinerek, "Bu anlaşmalar İtalya ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin somut sonuçları olacak. Gelecekte bunun daha fazlasını sağlamak için birlikte çalışabiliriz" dedi.

"Biz daha fazla 'Made in Italy' ürünü ithal etmek istiyoruz" diyen Kiçiang, yüksek teknoloji alanında İtalya'dan yararlanabileceklerini dile getirdi.

Renzi'nin "tat krallığı" olarak tanımladığı ülkesine gelecek yıl EXPO için çok sayıda Çin vatandaşının geleceğini düşündüğünü söyleyen Çin Başbakanı, "Sizin spaghettiniz ve pizzanız ile Çin raviolisi ve spaghettisi dünyada çok seviliyor. Biz bu alanda da işbirliğini güçlendirebiliriz" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından iki başbakan, daha sonra toplam değeri 8 milyar avroyu aşan 20 anlaşmaya imza koymak ve akşam yemeği için Barberini Sarayı'na geçti.

Bu arada Çin Başbakanı Kiçiang, Renzi ile görüşmesinden önce Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de kabul edildi.

Konuk başbakan, yarın da İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ile görüştükten sonra merkezi Roma'da olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nü (FAO) ziyaret edecek. Keqiang, 16-17 Ekim'de İtalya'nın Milano kentinde düzenleyeceği 10'uncu Asya-Avrupalı liderler toplantısı ASEM'e katılacak. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya-Çin İlişkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement