İtalya Genelkurmay Başkanı Mantelli'nin Irak Ziyareti - Son Dakika
Güncel

İtalya Genelkurmay Başkanı Mantelli'nin Irak Ziyareti

İtalya Genelkurmay Başkanı Mantelli\'nin Irak Ziyareti

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, İtalya Genelkurmay Başkanı Mantelli'yi kabul etti Barzani: "Peşmergenin, ağır silah kullanımı için İtalya'da eğitilecek olması güzel bir gelişmedir" Mantelli: "Kürdistan bölgesinin talep ettiği anti tank ve benzeri ağır silahları vereceğiz.

11.11.2014 11:36

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, İtalya Genelkurmay Başkanı Luigi Binelli Mantelli'yi kabul etti.

Hükümetin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre görüşme Barzani'nin, Erbil'deki resmi ofisinde gerçekleşti. Açıklamada konuşmasına yer verilen Mantelli, İtalya'nın, Kürt bölgesine yönelik askeri yardımlarının devam edeceğini belirtti.

Peşmerge güçlerinin gösterdiği "kahramanlıkla", dini ve etnik unsurlar için huzurun ve istikrarın teminatı olduğunu dile getiren Mantelli, "Peşmergelerin teröristlere karşı elde ettiği zaferler büyüktür ve takdire değerdir. İtalya olarak askeri yardımlara devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Neçirvan Barzani de askeri ve insani yardımlardan dolayı İtalya hükümetine teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Koalisyon güçlerinin yardımı ve Peşmergenin kahramanlığıyla teröristlerin planlarını bozacağız. Kürdistan bölgesini bu tehlikeli durumdan kurtaracağız. İtalya'nın askeri ve silah yardımları bizim için çok önemlidir. Aynı zamanda Peşmergenin, ağır silah kullanımı için İtalya'da eğitilecek olması da güzel bir gelişmedir."

IŞİD ile Kürt bölgesi arasında uzun bir sınır olduğuna dikkati çeken Barzani, terörle mücadele için daha fazla silah ve askeri yardıma ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Barzani, özellikle anti-tank ve ileri teknoloji mayın tarama cihazlarına ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Ortak basın toplantısı

Öte yandan Mantelli, temasları kapsamında Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari ve Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver'le Erbil Uluslararası Havalimanı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Mantelli, İtalya hükümetinin, Kürt yönetimine daha fazla yardım etmeye hazır olduğunu belirterek, "İtalya, IŞİD'den kaçan insanlara insani yardım ulaştıran ilk ülkelerdendir. Ayrıca Peşmergeye silah ulaştırdık. Bu silahların bazısı yeni, bir kısmı da klasikti" dedi.

Peşmerge güçlerinin ihtiyaç duyduğu silahları göndermeye devam edeceklerini bildiren Mantelli, "Kürdistan bölgesinin talep ettiği anti-tank ve benzeri ağır silahları vereceğiz. Bu silahlar yeni ve İtalyan üretimidir. Ayrıca mayın ve bomba imha cihazları göndereceğiz. Bunun için hem Kürdistan'da hem de İtalya'da Peşmergeye eğitim vereceğiz" şeklinde konuştu.

Mantelli, Mesut Barzani'yle görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine ABD  ve koalisyon güçleriyle askeri eğitim merkezinin nerede kurulacağını değerlendirdiklerini, ayrıca Peşmergenin ihtiyacı olan ağır silahları tespit ettiklerini kaydetti.

Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari de İtalya'nın, Peşmergenin yanı sıra Irak ordusuna bağlı birliklere de Basra veya Nasiriye'de eğitim vermek istediğini söyledi. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya Genelkurmay Başkanı Mantelli'nin Irak Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement