İzmir'de Kurtarma Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Kurtarma Tatbikatı

İzmir\'de Kurtarma Tatbikatı

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA) İZMİR 2010 Bölgesel, Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikatı'ndaki görntüler, nefesleri kesti.

21.10.2010 20:18

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA)

İZMİR 2010 Bölgesel, Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikatı'ndaki görntüler, nefesleri kesti. Yerli ve yabancı kurtarma timleri, senaryoya göre göçük altında kalan ölü ve yaralıları çıkarmak için mücadele etti. Vali Mustafa Cahit Kıraç "Sadece iyi ekipman ve yetenekli personel yetersiz gelebilir. Uluslararası ortak çalışma ve tatbikatlar kaçınılmaz" dedi.

NATO Avrupa Atlantik Afet Müdahale Eşgüdüm Merkezi (EADRCC) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın koordinesinde, Güneydoğu Avrupa Güvenlik İşbirliği Yönlendirme Grubu kapsamında başlatılan, Kentsel Arama Kurtarma Timleri Projesi çerçevesinde İzmir'de gerçekleştirilen 'İzmir 2010 Bölgesel, Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikatı', üçüncü gününde de alan organizasyonları ile devam etti. 18- 22 Ekim tarihleri arasında sürecek olan tatbikatta, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan ülkelerinin arama- kurtarma timleri yer aldı.

Tatbikatın üçüncü günündeki çalışmalara İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı Ejder Kaya, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, EARCC Başkanı Guenter Bretschneider, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Özdamar ve çok sayıda konuk katıldı.

Gün boyu süren tatbikat çalışmalarında Türkiye ve Sırbistan arama kurtarma ekipleri depremde göçük altında kalan ölü ve yaralıları kurtarmak içi çaba sarf etti. Ekiplerin gerçeği aratmayan kurtarma çalışmaları, nefesleri kesti. Göçük altında kalan cesetler büyük bir özenle dışarı çıkartılırken, yaralılar da dikkatle ambulanslara taşındı. Göçük altındaki kayıplara ulaşılması sırasında özel eğitimli arama kurtarma köpekleri de tatbikata dahil edildi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir'de böylesi geniş kapsamlı bir tatbikatın gerçekleşmiş olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Vali Kıraç "İzmir, uluslar arası organizasyon ve işbirliklerine her zaman açıktır. Afetler, dünya toplamlarının en zor duruma düştükleri dönemlerdir. Bu afetlere karşı durabilmek için yapmamız gereken çalışmalar, almamız gereken önlemler ve hayat kurtaracak planlarımız olmalı. Türkiye afetlere, özellikle de deprem felaketlerine karşı deneyim sahibidir. Ancak ne olursa olsun, bu tür çalışmalar yaparken uluslar arası işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunun da bilincindeyiz. Sadece iyi ekipman ve yetenekli personel bazen yetersiz gelebilir. Uluslar arası ortak çalışmalar ve tatbikatlar da kaçınılmazdır. Başarılı bir tatbikat geçirdik" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı Ejder Kaya ise toplumların karşılaşabilecekleri en büyük zorlukları afetler olduğunu belirterek "Ülkeler, bu tür durumlarla tek başlarına mücadele edemezler. Ülkeler arası dayanışma ve yardımlaşma yapılmalıdır. Bu tür tatbikatlar, olası afetlere karşı deneyim de sağlar. Türkiye olarak, diğer ülkelerle işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

VALİ'YE MOBESE BRİFİNGİ

Öte yandan, tatbikat öncesi, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, yılsonuna kadar büyük kısmı faaliyete geçecek olan İzmir Kent Güvenliği Yönetim Sistemi ile ilgili brifing aldı. İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Özdamar, güvenlik sisteminde gelinen son durum hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Vali Kıraç, resmi kurumlar arası temasların sürdüğünü ve yılsonu itibariyle, MOBESE sisteminin bir bölümünü devreye sokacaklarını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Kurtarma Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement