GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesindeki bilim insanları, Türkiye'de zaman zaman yaşanan kaba yem sorununa çözüm üretmek amacıyla farklı bitki türlerinde araştırma yürütüyor.
"Sulak alanlarda yoğun gelişim gösteren kamışların alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanılma olanakları" projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Fatma Karakaş Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile Türkiye'deki kaba yem sorununa alternatif çözüm üretmek ve bu vesileyle göllerdeki organik kirlenmeyi azaltmayı amaçladıklarını söyledi.
Oğuz, projenin Gölhisar Gölü'nde yoğun olarak gelişim gösteren ve gölü istila eden kamışların silaj yapılarak kaba yem değerini ortaya koymak için planlandığını kaydetti.
Proje kapsamında farklı katkı maddeleri kullanılarak yapılan silajlardan en kaliteli olanlarının belirleneceğini anlatan Oğuz, bu bitkilerde mikotoksin olup olmadığının, varsa düzeyinin tespit edileceğini dile getirdi.
- Cam kavanozlara silaj yapıldı
Projedeki çalışmaları hakkında bilgi veren Oğuz, şöyle konuştu:
"Kamışları farklı katkı maddeleriyle 1 litrelik cam kavanozlara silaj yaptık. Zamanı geldiğinde kavanozları açıp analizlerini yapacağız. Hangi katkı maddesiyle hangi silajımızın daha iyi olduğunu ortaya koyacağız. Kamışlara hangi dönemde biçim yapılırsa, besin maddesi açısından daha yararlı olacağını belirleyeceğiz. Projenin ilk sonuçlarını 2014'ün yaz aylarında alacağız."
Bugüne kadar kamışların doğrudan yem olarak kullanımı ile farklı katkı maddeleri kullanılarak silajının yapılması konusunda bir çalışmaya rastlamadıklarının altını çizen Oğuz, şöyle devam etti:
"Kaba yem sıkıntısının yaşandığı son yıllarda mısıra alternatif silaj materyali ve alternatif kuru otlar bulmak, hayvancılık sektörünün geleceği için önem arz ediyor. Bu çalışma ile hem ucuz ve bol kaba yem imkanı sağlanacak, hem de gölün kirlenmesi önlenmiş olacak. Proje sonunda bu bitkilerin kaba yem değeri ile ilgili olumlu sonuçlar alınması durumunda, hayvan denemelerini de içeren büyük bütçeli TAGEM ya da TÜBİTAK projesi planlıyoruz."
Yeraltı suyu, gübre ve ilaç olmadan yetişiyor
Oğuz, geçen yıl ve önceki yıl Türkiye'de kaba yem sorunu yaşandığını, samanın bile çok yüksek paralara satıldığını vurgulayarak, projenin başarılı olması halinde soruna çözüm bulunabileceğini ifade etti.
Kamışların sulak alanlarda kendi kendine yetiştiğine, yeraltı suyu, gübre ve ilaç istemediğine dikkati çeken Oğuz, projenin başarıyla sonuçlanması durumunda büyük bir ekonomik kazanç elde edileceğine işaret etti.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı ise küresel iklim değişikliklerine bağlı yaşanan kuraklık sonucu saman üretiminde zaman zaman azalmalar olduğunu aktardı.
Bunun da saman fiyatlarında artışa, dolayısıyla yetiştiricilerin mağduriyetine yol açtığını vurgulayan Nazlı, "Proje başarıya ulaşırsa, yani sulak alanlarda yoğun olarak bulunan kamışlar kaba yem olarak kullanılabilirse, yetiştiricilerin büyük bir sorunu çözülmüş olacak" dedi.
Projede, Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Numan Oğuz, Yrd. Doç. Dr. Fatma Kocasarı ve Yrd. Doç. Dr. Kadir Emre Buğdaycı ile Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. İskender Gülle de görev alıyor. - Burdur
Son Dakika › Güncel › Kaba Yem Sorununa Kamış Çözümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?